Златна пръчица в личната градина

16 септември 2019
Цветя
20403
1 2 3 4 5 6
 

Дивото злато помага на бъбреците

Облагодетелствани сме ние в България да разполагаме с аптека на всеки ъгъл.

Но не от ония с лъскавите реклами и пластмасовите опаковки. А от ония, като от едно време, в които сам трябва да се обслужиш, да се наведеш, да усетиш аромата на билето, да го откъснеш със собствената си ръка, а после сам да приготвиш “хапчето” за болежката.

Безбройни рецепти има в народната ни медицина и в традициите на лечението с билки, събирането им, съхраняването, употребата.

Но не за това ще говорим, а как да отглеждате чисто билката златна канадска пръчица в личната си билкова или декоративна градинка.

Сега е моментът да се сдобиете с това съкровище!

Поредните растения, нарочени за плевели

Медоносни, украсни, полезни, а и още...

В род “Солидаго” са причислени 100-120 цъфтящи растения. Повечето са многогодишни. Цъфтят в края на лятото и началото на есента в златно жълти багри.

Често в природата образуват колонии, което се дължи на способността им да се самозасяват или възпроизвеждат по вегетативен път. От тук идва и инвазивната им природа.

Всички видове солидаго се считат за отлични медоносни растения. Жълтите цветове са едни от последните обилни паши за пчелите. Медът е тъмен, със силен флорален аромат, склонен да кристализира. Освен пчели растенията привличат с нектара и прашеца си и много други полезни насекоми.

Солидаго намира място в декоративното градинарство. Създадени са редица сортове и хибриди за озеленяване или за сухи букети. Стръковете се използват с успех и във флористиката.

Правени са и опити за извличане на каучук от солидаго, при това успешни, но синтетиката го изместила от играта. Цветовете са отличен и екологичен източник на жълто багрило за текстилни материи.

Не чакайте сланата, за да извадите луковиците

Трябва да са сухи преди да ги приберете

Може би ви се струва рано да говорим за това. И все пак има луковици, например тези на рано засадените гладиоли, които е време да извадите. Не чакайте сланата или листната маса сама да отмре, защото създавате предпоставка за заболавания.

За да сте сигурни кога точно луковиците са готови за вадене, проверете корените. Тези, които вече не функционират, ще бъдат кафяви.

След изваждане почистете хубаво полепналата пръст и подредете луковиците на сянка. Надземните части се изрязват на десетина сантиметра. Щом изсъхнат, подредете ги в плитки щайги и обръщайте от време на време. Може да се заемете с отделянето и сортирането на детките. Съблюдавайте и сортовете, желателно е да ги разделите по някакъв начин.

Растителните остатъци от гладиолите почти винаги са заразени с трипс. Гадинките могат да се запазят в луковиците и да се размножат през зимния период. Затова е желателно да третирате с инсектицид, а за всеки случай и с фунгицид като предпазна мярка. Поръсването с дървесна пепел ще помогне срещу гниене.

Solidago Canadensis успокоява болно гърло

Това солидаго е значително по-внушително растение. На височина достига до 150 см., съцветията са доста по-богати, а цъфтеж се наблюдава от август до октомври. Стъблата са изправени, добре облистени, разклонени само във върха, където се разполагат златните съцветия. Растението произхожда от Канада, поради което разговорно е наречено канадска златна пръчица. Среща се повсеместно у нас.

Канадската пръчица се използва масово във флористиката, за аранжиране на букети, за озеленяване на частни дворове и обществени градини. Цветовете запазват дълго свежестта си само във вода, а изсушените китки са чудесно добълнение към сухи букети, наред с безсмъртничето, нигелата, лунарията и др.

Употребяемата част на растението са връхните 20-30 см (цвят+стъбла и листа). Беритбата се извършва по време на цъфтеж, а стръковете се навръзват по десетина и се сушат провесени на проветриво място.

Билката има пикочогонно действие, помага при болни бъбреци и проблеми с пикочните пътища. Има противовъзпалителни и антибактериални свойства. В народната медицина се прилага при проблеми с жлъчката, ревматизъм, подагра. Действа при кожни проблеми. Сдъвкани, цветчетата отделят сок, който повлиява добре болно гърло. Недоказани са ползите при зъбобол, ужилване, болки в гърдите.

Как се отглежда и ще превземе ли градината?

Опитните градинари имат отговор за всичко

В зависимост от количеството и размерите на растенията, можете да намерите разсад солидаго на цени от 1,50 до 5-7 лева. Семената, пък, са без пари в природата.

За успешното отглеждане на семеначета солидаго е необходима стратификация в рамките на около 3 месеца. Ако се снабдите със семенца сега е достатъчно да ги разпръснете на определеното място. Няма нужда от покриване с почва и други трудоемки манипулации. Растението може да се размножава и чрез делене на коренището, подходящите периоди са пролет и есен.

Солидагото харесва слънчеви места с плодородна и влажна почва, но в крайна сметка може да се задоволи и с условия далеч от оптималните. Естествено, всяка допълнителна грижа ще направи растението по-красиво, но не е необходдимо да се стараете много. Високите сортове често имат нужда от опора.

Златната пръчица няма да бъде опасна за градината ви, ако навреме предотвратите свободното разпръсване на семената. С други думи, ако оберете и изсушите цъфтящите стръкове, хем ще имате полезна билка, хем ще предпазите градината си от хаос.

Напада се от мана

Малко тънкости няма да са излишни

Като всяко друго растение и златната пръчица се напада от болести и неприятели. Най-страшна за него от всички болести е маната. Заразените растения или рязан цвят не могат да се употребяват за лечение. Ако в района ви растенията често страдат от мана, по-добре не отглеждайте солидаго.

Насекомите също го обичат. Полезните, както стана ясно, са привлечени от нектар и прашец. По-интересното е, че солидагото е чудесно растение-индикатор за листни въшки. Жълтият цвят привлича не само тях, но и белокрилката и други неприятели (неслучайно повечето лепливи уловки са именно жълти). Та, солидагото може да е полезно и за зеленчуковата градина.

И един съвет- ако искате да се радвате на красиво обагрени сухи цветове, откъснете стръковете преди цветчетата да са се разтворили. В процеса на съхнене те ще се отворят, но няма да прецъфтят. Ако закъснеете, ще получите множество пухчета и никакви цветчета. В зависимост от начина на прием на билката, това условие също може да се окаже от полза. 

Още от Цветя
0

До края на месеца, а в някои райони и до първата деседневка на ноември, все още ще могат да се садят луковични цветя с пролетен цъфтеж. Заниманието е приятно, не изисква много труд

0

Пита Милан Койчев от с. Малчика и уточнява, че у дома се отопляват с климатик Грижата за индришето не е много по-различна от тази за мушкатото. През топлата част от годината растението трябва да е

0

Няколко са, но са прекалено големи Ева от Пловдив се свърза с нас по телефона с този въпрос, като поясни, че розите са млади, катерливи и имат божествен аромат по време на цъфтеж

0

За пореден път си крада клонки от бугенвилия, нали уж крадено цвете се хваща лесно! Да, ама не! Колкото пъти пробвам, толкова пъти се провалям. Кажете как се вкоренява тази бугенвилия

0

"Кога и как мога да преместя това красиво цветенце на по-подходящо място", ни пита Илияна Николова от с. Чепинци, Софийско Цветенцето, както го наричате, не бива да бъде местено на по-подходящо място

Последни новини
0

Изисквания: Да не са твърде стари, но също така не и много светли Когато пристъпите към подреждане на гнездото, стеснете входовете на кошера. Така ще предотвратите евентуално "ограбване" по време на

0

Антракнозата е другата важна болест по ореха, която засяга всички зелени части. Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

0

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от

0

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

0

Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германският концерн "Фолксваген" не търси ново място за завода си, заяви член на управителния съвет на компанията, цитиран от „Ханделсблат“. Пред журналисти Андреас Тостман, който отговаря за производството, поясни, че Фолксваген следи внимателно турската офанзива в Сирия. „Не сме притиснати от времето и затова решението ни

Поредна тревожна демографска прогноза за България - до 2050-та година, страната ни ще загуби една четвърт от населението си. Данните са от доклад на ООН. Това ни поставя на челното място в черната класацията на страните, в които населението ще намалява с по 1% всяка година до 2050-та. В челната тройка са още Литва и Латвия, предава Би Ти Ви

Парцелите в индустриалните зони са разпродадени “Драго ми е, като виждам как на голите поляни, където пасяха магарета, расте завод след завод. Правят се все по-сложни, по-скъпи и по-добри неща.” Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в индустриалната зона на Куклен, където откри ново турско предприятие за стопове и фарове за