Китай ще изплати 5 млн. юана (700 хил. долара) на свиневъдите, които развиват производството и на промишлените свинеферми, които се стремят да възобновят дейността си след епизоотията от АЧС и да укрепят пазарните си позиции, съобщава Meat-Inform.
Това се случва след съкращаване на 33% от поголовието свине в страната заради АЧС. Но експерти смятат, че тази мярка няма да има голям ефект и загубите на поголовието до края на годината може да достигнат 50%.
Държавната помощ няма да превишава 30% от общата сума на инвестициите и субсидиите ще бъдат разпределени само между 40-50 от най-големите свинекомплекси в страната. А получените пари ще стигнат само за покриване на 20% от стойността на строителство на съвременна свинеферма.
От юли заради дефицита на предлагане на вътрешния пазар цените на свинското месо в Китай скочиха до 4,5 долара/кг. Азиатската държава продължава да увеличава вноса на свинско, говеждо и пилешко месо. Досега нито една от големите промишлени свинеферми в страната не е изразила намерение да възстановява поголовието.