Понякога я заменят с фуражна пшеница

Зърнено-житните фуражи са основна част от дажбата на фазаните по хранителност и обем. Най-пълноценният и достъпен фураж е царевицата, която се изхранва на фазаните натрошена на дребно, в количество, не надвишаващо 50 процента от обема на дажбата.

Понякога вместо царевица използват фуражна пшеница, която съдържа повече незаменими аминокиселини и витамин Е и от В-групата.

В количество 7 процента от сухия фураж на фазаните се дават пшенични трици, които са добър източник на витамини от В-групата и фосфор.

По-малко хранителният ечемик се добавя като източник на влакнини, необходими за правилната дейност на стомашно-чревния тракт. Изхранват го на възрастните птици на цяло зърно или смлян.

Покълналият ечемик е добър витаминен фураж.

Количеството ечемик не трябва да надвишава 40% от общото количество зърнено-житни фуражи.

На малките фазанчета ечемикът, както и овесът, се дават само смлени, като внимателно се отстраняват люспите.

На възрастните фазани се дава и ечемик - натрошен, покълнал или запарен (на зърно).

Овесът е много полезен за разплодните фазани - до 30% от дажбата.

Пшеницата се изхранва ограничено на фазанчета до 15-дневна възраст - не повече от 15-20% от дажбата им, на по-големите фазани - не повече от 10%.

Зелените фуражи са много важни за пълноценното хранене на фазаните. Те се изхранват в отделни хранилки или сдребнени в състава на влажни смески със зърнени храни. Дневната норма за възрастните фазани е 20-30 г на глава, за малките - 5-15 г, в зависимост от възрастта.

За да разнообразите храненето на фазаните, е най-добре да им приготвяте смески
За да разнообразите храненето на фазаните, е най-добре да им приготвяте смески