В домашни условия любителите съхраняват плодовата продукция в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за съхранение.

Трябва да знаете обаче, че по тези съдове може да има различни зарази, които по време на съхранението да съсипят плодовата продукция. Ето защо е необходимо да обеззаразите всички касетки, щайги или други съдове, в които и през миналата година сте държали плодове.

Най-лесно може да обеззаразите инвентара с помощта на син камък (меден сулфат), който се продава в агроаптеките. За целта ви трябва 3%-ов разтвор, който ще приготвите с 3 кг син камък и 100 литра вода.

Най-добре е да използвате дълбок и широк съд, в който да направите разтвора. В него потапяте последователно всички съдове, след това ги изваждате и оставяте да се изсушат на слънце. Така обеззаразените касетки са готови за плодовете от новата реколта.