Сега се развива трето поколение

Кръгломиниращият молец е опасен неприятел, който се среща по ябълковите дръвчета в цялата страна. В овощните градини вредят много миниращи молци, но ябълковият е е с най-голямо значение.

При силно нападение обезлиства дърветата през вегетацията.

Гъсениците минират листата на ябълката, понякога вредят и по дюля, череша, слива, круша, праскова, вишна и кайсия.

В момента има опасност от трето поколение на кръгломиниращият молец. Летежът на пеперудите от това поколение започва в края на август. Яйцата се снасят поединично от долната страна на листата и най-често близо до главните нерви. Излюпените гъсеници пробиват яйчената обвивка откъм страната, долепена до листа, и навлизат под горния епидермис.

Те се хранят с паренхимна тъкан непосредствено под горния епидермис, като се движат концентрично отвътре навън по тясна спирала, постепенно разширявайки мината, която стига до 1 см.

Напълно изхранената гъсеница прогризва сърповиден отвор и излиза от мината, търсейки подходящо място за какавидиране.

Гъсениците от трето поколение какавидират в бели вретеновидни пашкули, плътно наредени в пукнатините на кората и стъблото, клоните и клонките понякога и върху почвата, също така в плодохранилищата в ямките на дръжките и чашките на плодовете. Какавидите от това поколение остават да зимуват.

Борбата трябва да е комплексна

Съчетават се химия и агротехника

Контактни инсектициди могат да се използват срещу излюпващите се гъсеници и при съвсем малки мини, но ефективността им е малка, защото гъсениците се вгризват в листата и трудно влизат в контакт с тях.

Добър резултат се получава при използване на препарати с проникващ или системен ефект, като ланат 25 ВП - 0.08%.

Други продукти, които могат да се прилагат в борбата с кръгломиниращия молец са: Би-58 - 0.15%, децис 2.5 ЕК - 0.04%, дурсбан 4 Е - 0.15%, нуреле Д - 0.06%, суми алфа 5 ЕК - 0.02% и др.