България и Китай подписаха протокол с условията, които родните производители на мед трябва да спазват, за да изнасят продукцията си в азиатската страна, информира БАБХ.

Този протокол е подписан от зам.-министъра на митническата администрация в Китай Ли Гуо и от зам.-министъра на земеделието Янко Иванов.

Документът определя изискванията при инспекция, карантина и ветеринарно-санитарни действия на меда. Следващ етап от процедурата за износ е от българска страна да бъдат предоставени списъци с предприятия за преработка на пчелен мед.

Те трябва да отговарят на изискванията, както е нужно и договаряне на образеца за сертифициране. Преработвателните предприятия, които възнамеряват да извършват износ на мед за Китай, трябва да са регистрирани от тяхната държава.

Подписването на протокола е ключов етап от цялостната процедура по договаряне на условията за износ на български мед за азиатския пазар. С него България се ангажира да упражнява засилен контрол и надзор върху предприятията за производство и преработка на пчелен мед. Трябва да се гарантира качество и безопасност на изнасяната продукция.