Гостите и жителите на село Пробуда вече се подготвят за Празник на чесъна. Там много от земеделските стопани се занимават с отглеждането на културата, предаде БТА.

За съжаление с всяка следваща година площите заети с чесън намаляват. Местните обаче са запазили специален сорт чесън. Той се отглежда вече над 30-40 години и се отличава със своите вкусови качества.

Самото отглеждане на чесъна е трудоемък процес, изисква много време и усилия от засаждането, обработката на площите, чак до ваденето, сушенето и продажбата. Хората споделят, че няма организирано изкупуване и сега всеки производител трябва сам да си търси начини за пласмент на продукцията.

Стопаните организират празника в знак на уважение към вложения в производството ръчен труд. Предвидено е по време на празника да се проведе и кулинарна изложба. Така жените от региона ще могат да представят различни специалитети с чесън. Тази година ще има и базар на производителите.

Тази година добивите са добри, а качеството на продукцията е превъзходно, споделят стопаните. Проблеми са им създавали честите кражби на реколтата.

Организаторите на празника са предвидили и музикална програма с изпълнения на самодейци от съседните села Ралица, Давидово, Кралево и Буховци.