Как да предпазите поголовието си от тях?

Зайците не могат по никакъв начин да се спасят от комарите, които пренасят смъртоносната миксоматоза. Затова стопанинът им трябва да ги предпази.

Не допускайте комари в зайчарника:

Опитни стопани съветват непременно да се сложат на клетките на зайците мрежа против комари. Дори като имаме предвид, че комарите може да проникнат и през пода на клетката, мрежата против насекоми върши работа.

Марлята не е подходяща за защитен екран. Вярно е, че комари няма да проникнат през нея, но на практика няма да може да навлиза и въздух. Клетката става задушна и зайците може да получат топлинен стрес без движение и приток на чист въздух.

Освен това може да сложите в клетката натурални репеленти - растения с устойчива миризма зеленчуци, билки и отвари, които отблъскват комарите.

Например може да натриете клетката с чесън, лук, с листа от бъз, от гроздовидна песъкиня, офика или с тинктура от валериана.

Капнете на козината на зайците по капка валериана. Миризмата е много устойчива и върху козината се запазва две денонощия. Тя не действа на зайците, но пази на няколко метра комарите.

Това трябва да се прави всекидневно.

Зайците са "безразлични" към тези миризми, но комарите не ги понасят.

Други зайцевъди съветват близо до клетката да се сложи тютюн или мента.

За по-ефективна защита може да си направите леха от мента край зайчарника.

Опитни зайцевъди съветват непременно да се сложи на клетките мрежа против комари Снимка: NikNikTar
Опитни зайцевъди съветват непременно да се сложи на клетките мрежа против комари Снимка: NikNikTar
Ментата в зайчарника ще държи комарите надалеч
Ментата в зайчарника ще държи комарите надалеч