Контролират размножаването на вредителите

Алма Давидова

Въпреки че селскостопанската индустрия използва много пестициди, някои фермери търсят начини да контролират своите култури по полезни начини за околната среда, себе си и потребителите.

Всъщност сега много фермери се обръщат към практиките на предишните поколения. Вместо да използват химикали, засаждат цветя на нивите. Оказва се, че това може значително да намали употребата на пестициди.

Традиционният контрол на вредителите в селското стопанство е чрез използване на пестициди. Но не е тайна, че постоянната употреба на химикали води до много проблеми:

Пестицидите убиват не само вредителите, но лошо се отразяват и на пчелите, а и на здравето на самите фермери.

С постоянната употреба на химикали, самите вредители стават устойчиви на тях.

Културите, които се обработват с химикали, впоследствие се консумират от хората.

Като се имат предвид тези проблеми, фермерите и селскостопанските специалисти наскоро започнаха да използват естествен метод за борба с вредителите.

Цветни ивици по нивите

Засаждането на цветя около културите е биологична борба с вредителите. Практиката е стара и доста ефективна. Днес много фермери се връщат към този метод, отглеждайки цветя във фермата и около засетите ниви. Цветните насаждения привличат полезни насекоми, които се хранят с листните въшки.

Сега специалистите по земеделие практикуват нова по-ефективна тактика - цветни ивици.

Такива ленти се засаждат между културите. Беше проведено проучване, което показа, че ивиците с диви цветя, смесени с билки, намаляват щетите върху посевите.

Специалистите от Центъра за екология и хидрология във Великобритания, Бен Уудкок и Ричард Пайуел, изучават най-полезните методи за засаждане, за да гарантират, че е създаден правилния баланс.

За щастие съвременните технологии помагат на изследователите в тяхната работа. Благодарение на зелените практики, GPS картите и технологията за прецизно приложение, можете да увеличите максимално ефекта на цветята, като естествен пестицид.

Използването на цветните "обръчи и ивици" влияе и върху екосистемата

Например увеличаването на смъртността на пчелите, отчасти се дължи на прекомерната употреба на пестициди. Така кошерите в САЩ са намалели почти наполовина. А осигуряването на повече опрашващи цветя за пчелите и използването на по-малко пестициди може да има положителен ефект и върху пчелната популация.

Колкото повече екофермери по света експериментират с различни комбинации от цветя и насекоми, толкова ще е по-голяма помощта както за селскостопанската индустрия, така и за увредената екосистема.

По-малко химикали

Но изследователите предупреждават: въпреки че новият метод увеличава биоразнообразието и насърчава по-безопасен и по-естествен контрол на вредителите, това не означава, че пестицидите могат да бъдат напълно спрени

Цветните ивици могат само да контролират размножаването на вредителите, така че те да не станат твърде много и да не причинят тежки щети на културните растения.

Това проучване все още продължава, методът се използва в много биоферми, за да се идентифицира неговата икономическа стойност и да се провери съвместимостта му със съвременните технологии в селското стопанство.