Добавянето на богати на флавоноиди храни в ежедневното ви меню намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Това доказват резултатите от проучване в Дания, което публикува списанието Nature.

Специалистите анализираха диетата на 56 хиляди датчани над 23 години. Към момента на започване на изследването възрастта на участниците варира от 52 до 60 години. По време на експеримента 14 083 души умират, 4065 от тях от сърдечно-съдови заболявания, 6299 от рак.

Дългосрочните наблюдения показаха, че тези участници, които всеки ден консумират цитрусови плодове, ябълки, боровинки, зелен чай и други храни, богати на флавоноиди, живеят по-дълго и се чувстват по-добре.

Прави впечатление, че подобни продукти са имали максимален ефект върху пушачите и хората, които злоупотребяват с алкохол. Учените обаче предупредиха, че флавоноидите само омекотяват и не компенсират напълно ефекта, който тютюнът и алкохолът причиняват на организма.