Така се запазват максимално дълго

Ако вече сте извадили лука и чесъна или предстои да го направите, е важно първо добре да го просушите. За целта това се прави на сушина, най-добре под навес, където растенията не се нагряват пряко от слънцето, но е достатъчно проветриво, за да изсъхнат добре.

За да съхраните лука и чесъна по-дълго време, след като луковиците са изсушени, трябва да се поставят в сухо и проветриво помещение. Задължително е да сортирате луковиците, като първо използвате наранените, а здравите - оставете за съхранение.

Може да направите сплитове и да ги окачите да висят. По този начин лукът и чесънът се проветряват много добре.

Ако ще съхранявате луковиците насипно, отрежете лъжливото стъбло на 4-5 см над шийката. После ги поставете в касетки или мрежести чували.