В началото на второто шестмесечие на годината изкупните цени на млечната суровина в ЕС се стабилизират, съобщава topagrar.com, като се позовава на информация на Еврокомисията.

През изминалия 6-месечен период доминираха по-ниски изкупни цени. Въпреки това средно за първите седем месеца на годината европейските млекопреработватели са платили повече, отколкото предишни години.

През юли изкупните цени на европейското сурово мляко леко са се увеличили. Средно млекопреработвателите са плащали по 33,7 евроцента за килограм сурово мляко, е оценката на Еврокомисията. В сравнение с юни средната изкупна цена се е увеличила с малко повече от 0,2 евроцента. В същото време резултатът от предходната година е надвишен с малко под 0,8 евроцента, което в началото на втората половина на годината допълнително намалява преднината от 2018 г.

От януари до юли европейските млекопреработвателни предприятия средно са плащали 34,2 евроцента за килограм мляко, което е най-високият резултат за първите седем месеца след 2015 г. Това означава, че спадът на изкупните цени, който започва през ноември 2018 г. след пика на пазарните цени на млечните продукти - в частност на маслото, спира в средата на годината.