Разработват чипс с ниско съдържание на мазнини

21 август 2019
Новини
1350
 

Хранителните технолози от университета в Куинсланд и служителите на PepsiCo решиха да направят подарък на любителите на чипсовете, които отказват това лакомство от страх да не съсипят фигурата си.

Заедно те възнамеряват да постигнат наистина невъзможното - да разработят рецепта за чипс с ниско съдържание на масло.

Работата на екипа започна с анализ на физическите характеристики на картофения чипс на различните етапи от консумацията.

Хрупкавата текстура, заради която потребителите обичат този продукт, зависи от съдържанието на растителни масла.

Общо изследователите идентифицираха четири етапа в консумацията на чипс, където е важно да се вземат предвид свойствата: първата хапка, дъвченето, образуването на болус и поглъщането. Съдържанието на масло се изследва на всеки отделен етап in vitro.

Изследователите използвали в рецептата смес от подправки. Оказва се, че тънък слой растително масло със смес от подправки изисква много по-малък брой емулгатори и в същото време остава текстурата, от която потребителите се нуждаят.

Учените ще продължат да работят по създаването на чипсове с ниско съдържание на мазнини, като вземат предвид физическите характеристики и сетивното възприятие.

Още от Новини
0

Тютюневата суровина е току-що прибрана от полето и след като бъде изсушена - за около месец, се надяваме към края на октомври или най-късно в средата на ноември да стартира същинската изкупна

0

Днес страната ще е под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт. Ще преобладава облачно време и на много места ще превали. По-значителни ще са валежите след обяд в Рило-Родопската област и на

0

Сняг на Мусала още днес Зимата по-топла от обичайното Казахме довиждане на истинското лято днес. Температурите вчера стигнаха до 34-35 градуса в Тракийската низина и източните райони

0

Преминаването към мляко на растителна основа е особено забележимо сред жените под 25 години, констатира изследване, съобщава theguardian.com. Почти една четвърт от британците консумират алтернативи

0

Пожарникари в Силистренско спасиха от опожаряване 500 дка царевица до село Долно Ряхово, 130 дка овощни градини и 300 дка царевица край село Нова Черна

Последни новини
0

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

0

Как депутати ще използважат реформата - засега не се говори Диана Ванчева В Брюксел мислите, че са се върнали и са стигнали до този момент в разработването на стратегията

0

В зависимост от силата им пчелните семейства, в кошерите система Дадан-Блат и лежак трябва да бъдат осигурени за зимата с по 14-18 кг мед и 2-3 пити цветен прашец

0

Институтът по аграрна икономика и браншът проведоха срещи относно изготвянето на Анализа на състоянието на селското стопанство. Това е първият от трите SWOT-анализа

0

Инженерите в компанията смятат, че бъдещето на селското стопанство е именно в роботите. Компанията FarmWise Labs Inc., която изгражда адаптивни роботи за селското стопанство, е събрала 14

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Щастието да влезеш в новия си дом и да започнеш да правиш планове за интериора, дизайна, обзавеждането и най-вече прекрасните моменти, които ще изживееш там, е несравнимо. И често покрай тази еуфория, забравяш още няколко от задълженията, които са твоя отговорност след като прекрачиш прага. Това са твоите първи 4 задачи,

"Презумпцията, че Националното радио и телевизия като институции, които са стратегически обект на националната сигурност и оповестяват, недай си боже, за бедствия, аварии, войни и не може да бъдат спирани, не е неоспорима - извън БНР и БНТ има много други медии, които в такива случаи ще сторят това"

Една операция на рамо, няколко консултации и десетки срещи ще запълнят между 6,30 и 18 часа деня, в който директорът на “Пирогов” ортопед-травматологът проф. Асен Балтов влиза в поредната година на най-силното мъжко десетилетие. В ход ще го ангажират с казуси около ремонтите на клиниките по изгаряния и по неврохирургия