Хранителните технолози от университета в Куинсланд и служителите на PepsiCo решиха да направят подарък на любителите на чипсовете, които отказват това лакомство от страх да не съсипят фигурата си.

Заедно те възнамеряват да постигнат наистина невъзможното - да разработят рецепта за чипс с ниско съдържание на масло.

Работата на екипа започна с анализ на физическите характеристики на картофения чипс на различните етапи от консумацията.

Хрупкавата текстура, заради която потребителите обичат този продукт, зависи от съдържанието на растителни масла.

Общо изследователите идентифицираха четири етапа в консумацията на чипс, където е важно да се вземат предвид свойствата: първата хапка, дъвченето, образуването на болус и поглъщането. Съдържанието на масло се изследва на всеки отделен етап in vitro.

Изследователите използвали в рецептата смес от подправки. Оказва се, че тънък слой растително масло със смес от подправки изисква много по-малък брой емулгатори и в същото време остава текстурата, от която потребителите се нуждаят.

Учените ще продължат да работят по създаването на чипсове с ниско съдържание на мазнини, като вземат предвид физическите характеристики и сетивното възприятие.