Милиони скакалци са нахлули в земеделските земи в Централна Сардиния, унищожавайки посевите и фуражите за добитъка. Твърди се, че до 2000 хектара земя около региона Нуоро са засегнати.

Експерти определят  случващото се като най-лошото нашествие за шест десетилетия. А повечето от местните медии наричат инвазията „библейска“. Защото огромни площи земеделска земя са покрити с „черги от скакалци“, информира Euronews

От местния клон на италианския земеделски съюз "Колдирети" твърдят, че скакалците "поглъщат всичко, с което се сблъскат", и че може да е твърде късно да се спре настъплението. Земеделският съюз търси правителството да помогне с методи за предотвратяване на инвазията в такива мащабни размери. Според изявление на уебсайта Coldiretti , земеделските производители смятат, че "чумата от скакалци" е била предизвикана от рязкото повишаване на температурите. Те са довели до излюпване на узрелите яйца на скакалците, които би трябвало да се люпят през есента.

Според фермерите, единственият начин да се спре нашествието на скакалците е обработването на околните земи. Така ще се прекрати  снасянето на яйца.