Този вид земеделие може да е триизмерно и част от градската индустрия

Земеделието в близко бъдеще ще расте не само като обем, но и буквално нагоре. Според прогнозата на Global Vertical Farming световният пазар на вертикалните ферми ще нарасне с 8,4% от 2019 до 2024 година.

Най-динамично развиващият се пазар на вертикалното фермерство в следващите 5 години ще е в Северна Америка - с 50% дял и общ приход от $ 970 млн.

В същото време Европа ще премине през развитието на вертикални фермерски технологии, насочени към за запазване на природните ресурси.

В близките две години германският стартъп Infarm ще оборудва в страните от ЕС мрежа от модулни вертикални ферми за отглеждане на листни зеленчуци. Компанията вече е открила над 50 ферми в Берлин, в това число и в големи търговски вериги. За европейската експанзия на Infarm вече са привлечени 25 млн. долара.

Този стартъп се е захванал с нелеката задача да разположи вертикални ферми в големите магазини и супермаркети. В тях всеки клиент сам ще може да откъсне плода или зеленчука, който иска да закупи.

Големите бази данни помагат на компанията да адаптира нивото на осветеност, температурата, pH и състава на хранителните вещества за всяко едно растение. Този подход, по думите на представители на Infarm, повишава реколтата.

Месечно в един модул на площ 2 кв. метра може да бъдат отгледани до 1200 растения. През последните години концепциите за вертикалните ферми са се променили от прости структури до сложни автономни системи

Днес роботи и механични конструкции се занимават със сеитба, пресаждане, събиране, почистване и опаковане. А последните разработки в хидропониката могат да намалят разходите и да опростят технологията, което допринася за растежа на този сегмент от агробизнеса.

Развитието на вертикалното селско стопанство като цяло също ще продължи. В бъдеще няма да е достатъчно за потребителите просто да има продукция на рафтовете. Тя трябва да бъде свежа, висококачествена, а в производството й не трябва да има химия и вреда за околната среда.

Милиони долари са приходите от “вертикалния” пазар

Вертикалното земеделие показа своята фрагментарност в селското стопанство. Големите компании, които растат на индустриално ниво, заемат пазарен дял в него от едва 2%.

Всички останали са малки местни стартъпи или изследователски центрове с търговски компонент.

В мащабното производство, оборудването, услугите и ресурсите на вертикалната ферма са скъпи, но те работят много ефективно. Например, голямата индустриална компания Mirai Corp в Япония ежедневно произвежда 10 хиляди снопа маруля, като използва 45% по-малко електроенергия, 95% по-малко вода и 80% по-малко хранителни отпадъци в сравнение с отглеждането на открита земя.

Всъщност всяка компания се опитва да направи нещо по-евтино и по-изгодно и не е задължително с това да се занимават точно фермери.

Производителите на оборудване и компоненти все повече започват да работят по проекти за вертикални ферми. Все по-често се появяват нови елементи в технологиите.

Оптимизация на мястото

Въпросът при това производство е как да се разшири пространството при ограничени условия?

Монтел например е известен, като световен строител на складови помещения. От компанията решават да обърнат внимание на спестяването на пространство във вертикалните ферми.

Едностепенните мобилни рафтове на Монтел ще удвоят площта хоризонтално и ще осигурят още повече пространство по вертикалата. С увеличаването на нивата това пространство се разширява - с 5 степенна система можете да увеличите площта за отглеждане 10 пъти.

Такава система е най-подходяща за LED лампи, тъй като е най-трудно да се поддържа същото ниво на влажност, температура и ниво на въздуха.

Бързият растеж бързо връща инвестицията

Времето за което продукцията узрява пряко влияе на възвръщаемостта на инвестициите. Затова LettUs Grow разработва интересна система за презареждане, при която корените на растенията се суспендират във влажна, , която позволява по-добро усвояване на хранителните вещества и водата.

Това им осигурява по-голям достъп до кислород и въглероден диоксид, с по-малко ограничение на растежа на корените, което води до много по-бърз растеж на културите. Резултатът показа 70% ръст, в сравнение с традиционните хидропоники.

Стоманени ръце

Роботите все повече се използват вместо хора във фермите и те вършат работата денонощно.

Това позволява на фермерите да разпределят ресурсите на други места и да се съсредоточат върху общото производство. Роботиката намалява разходите за труд, като същевременно увеличава ефективността.

Rosborg Greenhouse - най-големият производител на билки в Дания, реши да използва роботиката, за да спести време и разходи за труд, за събиране и опаковане на културите.

И от Iron Ox Robotic Farms тази година вече започнаха да продават култури, отглеждани изцяло от роботи. За отглеждане на зеленчуците се използва комбинация от роботизирани "ръце", хидропонни резервоари и самоходни носачи.

Основните пазари

Които ще стимулират развитието на вертикално земеделиеще са страни със скъпа земя и / или вода, тъй като и двата ресурса се използват по-ефективно във вертикалното земеделие, отколкото в класическото.

Това дава възможност на вертикалното земеделие да стане триизмерно, разположено вътре в градовете и да се конкурира с други градски индустрии.

Вертикалното земеделие е и отличен начин за заместване на вноса в страни с радикална сезонност и добър пример за това как бизнесът може да бъде социално ориентиран и екологичен.