Напоследък все по-активно се говори за интегрираното управление на болестите по растенията.

Но малцина и от фермерите ни знаят, че такъв център за интегрирано управление работи от 5 години в Аграрен университет - Пловдив и могат да се допитват до него.

Центърът предлага съвременна система за растителна защита в помощ на земеделските производители в страната.

Използваните там методи включват прогнозиране развитието на болести и неприятели по растенията на база метеорологични данни и математически модели с достъп в интернет - все неща, които влизат в изискванията на ЕК за новата ОСП след 2020 г.

Още - правят се полски и лабораторни изследвания за решаване на важни в практиката проблеми.

Резултатите са достъпни в интернет среда и достигат бързо до заинтересованите. Те са полезни както за докторантите и студентите на Аграрния университет, така и за земеделските производители да модернизират производството си.

Любопитно е да се знае, че в исторически аспект, първата програма за интегрирана растителна защита (ИРЗ) е разработена в Канада, още през 1946 г., от Pickett и сътрудници.

Тя е първата реакция на специалистите към проявените недостатъци на химичната борба с вредителите.

По-късно програми за ИРЗ срещу неприятелите по културните растения, са разработвани и прилагани в Русия (тогава СССР), САЩ, Холандия, Франция, Австралия и др. страни.

Постепенно ИРЗ става

водеща система за опазване на земеделската продукция в целия свят

У нас първите опити за ИРЗ започват през 1967 г., срещу неприятелите по ябълката. По-късно се разработват и прилагат системи по лозата, прасковата, сливата, тютюна, зеленчуковите култури в оранжерии и др.

Интегрирани растително-защитни системи са разработени и прилагани с променлив успех, при почти всички култури, отглеждани у нас. Поради специфичните си изисквания, те се осъществяват най-пълно при трайните насаждения – овощни, лозя и др. или при едногодишни култури, които се отглеждат продължително време без сеитбообращения, на едно и също място.

За ИРЗ има стотици определения и становища, датиращи от 40-те години на миналия век до наши дни. Съгласно директива на ЕС 91/414 интегрирана борба е рационално прилагане на комбинация от биологични, биотехнологични, химични и агротехнически мерки, чрез които употребата на химични препарати за растителна защита е ограничено до необходимия минимум за поддържане популациите на вредителите под прага на икономическа вредност.