Растенията се напада от много опасни насекоми

Зелеви пеперуди

Младите гъсеници живеят заедно. Те нагризват листата - долния епидермис и паренхима, без да засягат горния епидермис. Възрастните гъсеници изгризват листата изцяло, заедно с тънките нерви, като остават само дебелите нерви.

Гъсениците на бялата зелева пеперуда се хранят с листата не само на различните видове зеле, но и на някои кръстоцветни видове. Повреждат още гладиолите, латинката и други украсни видове.

Пеперудите от третото -поколение летят през август и първата половина на септември, и от четвъртото - през септември и октомври.

Гъсениците притежават отровни жлези, които при дразнене отделят секрет, предизвикващ обриви по тялото на човека, а за кокошките, патиците и гъските е отровен.

Зелеви бълхи

Неприятелят поврежда както разсада, така и растенията през цялата вегетация. Той изгризва листата на зелето. При силно нападение листата изглеждат като надупчени с решето. Силно нагризаните листа изсъхват.

Вредят възрастните и ларвите. Ларвите нагризват външно младите корени, а при по-дебелите правят надлъжен канал под кората. Освен пряка, зелевите бълхи причиняват и косвена вреда, тъй като разнасят и бактериоза.

Зимуват като възрастни насекоми под растителните остатъци, окапалите листа, под кората на дърветата, в повърхностния почвен слой и други защитени места.

Бълхите са по-активни при суша и високи температури.

Зелеви нощенки

Гъсениците се намират по долната страна на листата и ги скелетират. По-късно те се вгризват в зелката и правят ходове. Нападнатите зелки миришат на гнило.

При цветното зеле гъсениците нагризват повърхности на съцветието, като се вмъкват в него.

По зелевите култури вредят няколко вида нощенки. Въпреки че се различават на външен вид повредата им е сходна.

Листни въшки

Въшките образуват колонии и смучат сок от листата, връхните части, цветоносннте стъбла, цветовете и други надземни части на растенията.

При нападение на младите листа те се доформират и може да не се завие зелка. При по-късно нападение зелките остават дребни и некачествени.

Различните сортове зеле се нападат различно от неприятеля.

Зелевата листна въшка развива 15 поколения годишно и зимува като яйце по кочана на зелето и по остатъците от листни дръжки и листа или по кръстоцветните плевелни растения.