за заплождането на овцете

Водещо правило е да избирате внимателно коча. Не бива да купувате мършав или затлъстял. Освен това задължително искайте и

удостоверение, че животното е здраво

Когато купувате разплоден коч, преценете дали на външен вид отговаря на стандартите на породата. Огледайте го дали има някакви породни недостатъци.

Какво още е важно:

1) попитайте за възрастта на коча, огледайте му зъбите;

2) преценете дали е охранен добре. Кочът не трябва нито да е недохранен, нито затлъстял, защото няма да ви свърши работа.

Купувайте само ако кочът е здрав

Имате право да искате от участъковия ветеринарен лекар удостоверение за здравословното състояние на коча.

Важно! Проверете дали предишният стопанин е направил изследвания за бруцелоза, както и за: заразен епидидимит, ваксинации срещу заразни болести и обезпаразитявания.

Ако такива не са извършвани, не купувайте животното.

Задължително огледайте и опипайте половите органи на коча - тестисите и скротална торба. Не купувайте разплодник с един тестис или без тестиси.

Опипайте тестисите

Те трябва да са еластични и еднакви по плътност. Наличието на по-меки или по-твърди части говорят за възпалителни или дегенаративни процеси. Не купувайте животно с отклонения, възпаления, отоци, рани и паразити по тях.

Изследвайте половите рефлекси

на коча, като го пуснете в стадото или при размърляна овца. Следете много внимателно какви са му рефлексите: приближаване, ерекция, обхващане, съвкупление и еякулация, тяхното времетраене и съпровождащите ги рефлекси. Ако тези безусловни рефлекси са налице и добре се проявяват, кочът е годен за покупка. В противен случай си изберете друг коч.