Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви), произведени през втората половина на лятото, реших да открия тази тема, споделя пчеларят Ангел Йосифов на pchelari.com.

От литературата е известно, че новата пчеларската година започва с края на активния медосбор. Пак от литературата е известно, че най лесно се работи с нова майка, въведена в началото на новия сезон - демек, въведена през август. Та затова реших да разкажа как се случват нещата.

На 23.07 поставих в средата на плодника (8дб) празна рамка, напръскана с малко сироп и веднага започнах подхранване със захарен сироп+. След 3 дни на 25.07. изкарах майката. Подхранването продължи още седмица. На 31.07 унищожих всички маточници освен на средната рамка. За средната рамка знаем,че там са снесени последните яйца. На 05.08  направих 5 отводки. Две една върху друга с по 2 рамки пило+една самостоятелна с 3 р. пило и две на гол рой.

Мнението ми за августовските майки е: Известно е, че когато майката снася усилено (април, май, юни), яйцата са дребни и съответно, когато майката снася по-малко (от юли нататък) - яйцата са по едри (колкото и незабележимо за човешкото).

Пак в периода юли-август има много повече търтеи, отгледани в условията на изобилие и температурен уют, което осигурява и по голяма конкуренция при оплождането. И така, майка, изведена от по едро яйце+ яки търтеи = качествена майка. А оттам, воланът е вече в ръцете на пчеларя.

Най-голямата заплаха за майките по това време са лястовиците и пчелоядите.