Един от важните генетични фактори, влияещи на показателите на съдържание на протеин, е ценността на майката по този признак. Особено актуален е този въпрос във връзка със селекцията на нови млечни породи и за повишаването на млечната продуктивност в елитни стада.

Според резултатите на изследвания на съвременни учени високопродуктивните животни най-често произхождат от високопродуктивни майки и самите те се явяват майки на високопродуктивни дъщери.

Било установено, че с повишаване на съдържанието на протеин при майките то се повишава и при дъщерите. При това връзката между показателите се увеличава с нарастване на съдържанието на протеин в млякото на майките. Така при нарастване на съдържанието на протеин в млякото на майката с с 2,75% до 3,00% може да се очаква растеж на тази цифра при дъщерята с 0,022%. При по-висок показател на протеин на майките (например при увеличение от 3,50 до 3,75%) съдържанието на протеин в млякото на дъщерите се покачва средно с 0,047%.