След повече от седмица неяснота най-накрая на 12 август вече има официално потвърждение на африканска чума по свинете (АЧС) в Сърбия, съобщава Pigprogress.net, като цитира mondo.rs

За общо за 4 огнища на африканска чума по свинете в Сърбия е съобщено на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE).

Вирусът на АЧС е открит в сравнително малки стопанства в района около столицата Белград и прилежащия район Подунавие. Всички огнища са близо едно до друго. Открити са общо 7 заразени свине, още 114 са унищожени. Провежда се дезинфекция, за да се избегне по-нататъшно разпространение на АЧС.

А ето и хронологията на докладваните огнище на АЧС в Сърбия:

- 30 юли: Стопанство тип заден двор с 24 прасета, едно от които е умряло от АЧС. Стопанството е село Рабровац-Суме, близо до Младеновац, Белградска област.

- 1 август: Стопанство тип заден двор с 10 животни; отново 1 животно умира АЧС. Местоположението е в същия район, във Велика Кришна, на около 6 км югоизточно от първото огнище.

- 6 август: Стопанство тип заден двор с 23 животни, от които 3 са умрели от АЧС. Пак във Велика Кришна, много близо до огнището от 1 август.

- 7 август: Най-голямото стопанство - във ферма с 64 прасета, 2 са умрели от АЧС. То се намира в Кушада, област Подунавие, на няколко километра от останалите 3 огнища.

Дезинфекция в сръбско стопанство тип заден двор, за да се избегне по-нататъшно разпространение на АЧС  Снимка: Д-р Ивона Марковска-Даниел
Дезинфекция в сръбско стопанство тип заден двор, за да се избегне по-нататъшно разпространение на АЧС Снимка: Д-р Ивона Марковска-Даниел