Горещото и сухо време ще ускори развитието на пролетниците

Дукена Жолева, агрометеоролог

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и горещо време. Прогнозираните екстремно високи максимални температури, на места до 38-39 градуса, ще затормозяват развитието на земеделските култури и ще имат негативно въздействие при формиране на репродуктивните органи при зеленчуковите култури от късното полско производство.

Очакваните наднормени топлинни условия през повечето дни от второто десетдневие на август ще ускорят последните фази от развитието царевицата и слънчогледа. В края на периода се прогнозира нормализиране на температурите и подобрение на условията за вегетация на вторите култури.

През второто десетдневие на месеца при слънчогледа ще се наблюдават различни степени на зрелост - жълта, кафява и на места в Дунавската равнина и в южните райони на страната - пълна зрялост при посевите. Ранните хибриди царевица приключиха развитието си. При средноранните хибриди през периода ще протича млечна и преход към восъчна зрелост, а при късните хибриди царевица ще се става формиране на зърното.

През второто десетдневие на август ранни винени сортове грозде ще достигат технологична зрелост.

Метеорологичните условия през следващия период ще ограничават развитието на значителна част от гъбните болести, с изключение на брашнестите мани по зеленчуковите култури от късното полско производство и късните сортове грозде и овошки.

При есенните сортове ябълки, особено в градините с констатирана зараза от брашнеста мана, трябва да продължат третиранията срещу патогена. При необходимост те могат да се комбинират с тези срещу второто поколение плодови червеи и акарите. Очакваното сухо и горещо време ще бъде предпоставка за увеличение популацията на акарите.

В лозовите масиви, особено при десертните сортове, трябва да се следи за вредната дейност на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец и при плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 гъсеници за винените сортове на 100 грозда) да се извърши своевременно третиране. При висока плътност на неприятеля се препоръчват две пръскания през 10-12 дни (в началото на второто и на третото десетдневие на август). Трябва да се използват инсектициди с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на гроздето; авант 150ЕК - 0,025% (10дни), децис 2,5ЕК - 0,3% (7 дни), вазтак Нов 100ЕК - 0,0125% (14 дни), карате зеон - 0,02% (10 дни), релдан 40ЕК - 0,12% (14 дни), сумицидин 5ЕК - 0,025% (14 дни), ранер 240СК - 0,04% (7 дни десертно, 14 дни винени сортове), циперфор 100 ЕК - 0,04% (7 дни) и др.

Карантинните срокове на препаратите са посочени в скоби. При необходимост растително-защитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня.