С подходяща тревна смес ще разнообразите сеитбооборота

16 август 2019
Растениевъдство
6138
1 2 3
 

Изготвят се индивидуални рецепти, които са съобразени с производственото направление на стопанството

Разнообразни треви, които могат да се комбинират в тревни смеси, предлага фирма Флориян. Това са: италиански (многооткосен) райграс, едногодишен райграс, хибриден райграс, ежова главица, висока овесена трева, безосилеста овсига, изправена овсига, бахия грас, кикую грас, житняк (пирей), обикновен сеноклас, еспарзета, разперенозъба детелина, звездан, вълнеста глушина, хмелна люцерна, лечебна комунига, сорго, дребна динка, бял равнец, бяла и червена детелина.

За фермерите с биостопанства, подходящи компоненти за тревните смеси са биосемената от: люцерна, персийска детелина, египетска детелина, италиански райграс, едногодишен райграс.

Фирмата разполага богата листа от разнообразни треви, които могат да се ползват и като предкултура и за зелено торене, и като медоносни култури. Тревните видове за зелено торене са от сем. Бобови, които обогатяват почвата с азот, дават голяма биомаса и са качествен фураж Това са:

Египетска детелина

Едногодишно растение, което се развива бързо. Нейният енергичен повторен растеж позволява до 3/4 коситби. Дава висока фуражна продукция още от първото косене. Понася интензивно използване за паша. Много сухоустойчива, с ограничени почвени изисквания, но вирее по-добре при pH не по-ниско от 6,5.

Препоръчителна сеитбена норма: 3-4 кг/дка.

Инкарнатна детелина

Едногодишно растение, много добро за зелено торене, паша, както и като медоносна култура. Достига до 50-60 см височина и има пурпурно-червени цветове. Произвежда качествен фураж с високо съдържание на протеини. Фирмата производител разполага с два сорта:

* CONTEA - изключително студоустойчива, отлична за зелено торене. Позволява интензивна паша и много висока фуражна продукция през пролетта. Представя се добре при всички видове почви и е много толерантна към тези с ниско ниво на pH. Висока по размери с много ранен период на цъфтене.

* INTA - най-добра за паша. Много подходяща за отглеждане заедно с райграс. Късен сорт, който позволява по-дълъг пасбищен период.

Особено подходяща за сухи почви с ниско pH, където позволява висока реколта. Средно висока по размери с късен период на цъфтене.

Препоръчителна сеитбена норма: 3-4 кг/дка.

Персийска детелина

Тя е едногодишно растение с дребни червени цветни главички. Среща се повече във влажните ливади. Добро фуражно растение, както и медоносно. Цветовете й отделят много нектар и затова се посещават много от пчелите.

Препоръчителна сеитбена норма: 2-3 кг/дка.

Пълзяща (подземна) детелина

Едногодишно растение, главно се отглежда за фураж. Тя е със стелещи се стебла, които се разполагат над почвената повърхност, но с вертикално изправени листа, като се образува гъста тревна покривка с височина около 20-25 см. Цветовете се намират под листата, като са трудни за достъп от пчели. Ежегодното образуване на семена и постоянно поникващите растения е причина, посевът на подземната детелина да се появява като такъв на многогодишен вид. Вирее и в бедни почви.

Препоръчителна сеитбена норма: 2,5-3,5 кг/дка.

Хибридна детелина

Хибриден сорт, много подобен на обикновената бяла и червена детелина. Отглежда се за фураж (сено и силаж), както и като медоносно растение. Растенията достигат височина от 30Ц60 см и имат бледо розови до бели цветове.

Препоръчителна сеитбена норма: 0,250 -0,450 кг/дка.

Фацелия

Mедоносно, едногодишно, тревисто растение с изправено стебло и силно развита коренова система.

Вирее успешно при всички климатични условия и видове почви, много добре се съчетава с бобови фуражни треви.

Препоръчителна сеитбена норма: 0,800-1,5 кг/дка.

4 ASC e тревна смес, подходяща както за варовити, така и за глинести почви. Тя е с високо съдържание на протеини в прясно и изсушено състояние. Сместа съдържа: власатка тръстиковидна - 24%, пасищен райграс - 16%, ежова главица - 13%, еспарзета - 13%, италиански райграс - 11%, детелина червена - 10%, зевздан - 8%, вълча люцерна - 5%.

Препоръчителна сеитбена норма: 5,5-7 кг/дка.

4 VALDA е тревна смес, подходяща за отглеждане в райони, трудни за напояване. Предназначена е за паша и сено. Тази смес има висока приспособимост и се представя много добре при всички типове почва.

Сместа съдържа: пасищен райграс - 26%, италиански райграс - 15%, детелина червена - 13%, ежова главица - 11%, власатка тръстиковидна - 11%, ливадна тимотейка - 10%, зевздан - 7%, бяла детелина - 7%.

Препоръчителна сеитбена норма: 5-6,5 кг/дка.

4 IR e тревна смес за поливни условия. Подходяща е за средно рохкави или тежки почви. С добро съдържание на протеин. Препоръчва се за млекодайни крави.

Сместа съдържа: пасищен райграс - 25%, тръстиковидна власатка - 24%, червена детелина - 18%, италиански райграс - 15%, ежова главица - 12%, бяла детелина - 6%.

Препоръчителна сеитбена норма: 4-5,5 кг/дка.

4 CAVALLI е специално разработена за коне. Нейните компоненти са особено подходящи за диетата им. С високо съдържание на смилаеми протеини и фибри.

Сместа съдържа: тръстиковидна власатка - 25%, пасищен райграс - 25%, ливадна тимотейка- 20%, ежова главица - 15%, бяла детелина - 10%, звездан - 5%.

Препоръчителна сеитбена норма: 4-6 кг/ дка.

За да са максимално полезни на клиентите си, фирмата производител може да изработи специализирани тревни смеси, предназначени за специфични терени и условия на отглеждане, както и да предложи подходяща рецепта по зададена информация.

Тревна смес

за косене

Тя е с добра приспособимост и подходяща за различни типове почви. Включва 6 компонента в състава си и осигурява висококачествен и добре балансиран фураж, с много добра хранителна стойност за всички животни.

Състав: пасищен райграс - 15%, италиански райграс - 25%, ливадна власатка - 10% ливадна тимотейка - 10%, ежова главица - 10%, тръстиковидна власатка - 30%.

Препоръчителна сеитбена норма: 3-4 кг/дка.

Тревна смес за паша

Тревна смес предназначена за паша, с добра приспособимост и подходяща за различни типове почви. Включва 6 компонента в състава си и осигурява висококачествен и добре балансиран фураж, с много добра хранителна стойност за всички животни.

Състав: пасищен райграс - 30%, италиански райграс - 20%, ливадна власатка - 20%, ливадна тимотейка - 10%, червена детелина - 10%, тръстиковидна власатка/ - 10%.

Препоръчителна сеитбена норма: 3-4 кг/дка.

Още от Растениевъдство
0

Земеделските стопани в Търговищка област вече приключват с прибирането на реколтата от слънчоглед. Към момента са обработени над 80% от площите, заети с културата

0

Тютюнопроизводителите у нас вече прибраха тазгодишната суровина. Сега за около месец тя трябва да бъде изсушена. Според прогнозите на земеделците изкупната кампания трябва да започне към края на

0

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

0

Поредна година лозарите в Силистренско са принудени да започнат по-рано с гроздобера. Това се случва заради климатичните промени и необходимостта кампанията по прибиране на гроздето да приключи

0

Застраховането на есенниците се оказа най-печелившата формула за стопаните Изминалият агро-сезон беше изключително тежък за есенниците още от самото им засаждане, та чак до средата на пролетта

Последни новини
0

Това е най-добрият начин за подхранване на пчелните семейства. За тази цел в подходящ съд се смесва 8% течен, нектарен мед (от здрави семейства) с 20% мека вода (дъждовна

0

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

0

Според тях от фонда е създаден хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, пише БНР. Двете програми имат осигурено европейско финансиране и битката за

0

Максимално постижимата плътност без риск от разкъсване на бали, намаленото замърсяване на фуражите за животни и елиминирането на остатъци от канап, останали на балата или на полето

0

Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно. Когато количеството на храната е недостатъчно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скандалът около премиера на Канада се задълбочи днес, когато канадска телевизия излъчи видео, показващо младия Джъстин Трюдо, гримиран в черно - само ден след публикуването на подобна снимка, която го принуди в разгара на предизборната кампания да се извини, че е извършил "расистки акт", и само часове след извинението

Още не съм видяла случай консерватория да създаде готов певец, казва оперната прима - Госпожо Кабаиванска, позволете първо да ви честитя наградата “Мария Калас”, която ви връчиха наскоро в Италия. - Благодаря. Хубава награда, защото става дума за един връх в оперното изкуство, какъвто беше Калас. - Но вие сте в момента единствената българска

Израелски учени реконструираха скелета на праисторически човек по ДНК, намерена в пръста на 13-годишно момиче, починало преди 70 000 години, съобщиха световните информационни агенции. За денисовците - древни сродници на неандерталците, е известно малко. Съществуването им стана ясно неотдавна. Първите свидетелства за тях бяха открити през 2008 г