С подходяща тревна смес ще разнообразите сеитбооборота

16 август 2019
Растениевъдство
9972
1 2 3
 

Изготвят се индивидуални рецепти, които са съобразени с производственото направление на стопанството

Разнообразни треви, които могат да се комбинират в тревни смеси, предлага фирма Флориян. Това са: италиански (многооткосен) райграс, едногодишен райграс, хибриден райграс, ежова главица, висока овесена трева, безосилеста овсига, изправена овсига, бахия грас, кикую грас, житняк (пирей), обикновен сеноклас, еспарзета, разперенозъба детелина, звездан, вълнеста глушина, хмелна люцерна, лечебна комунига, сорго, дребна динка, бял равнец, бяла и червена детелина.

За фермерите с биостопанства, подходящи компоненти за тревните смеси са биосемената от: люцерна, персийска детелина, египетска детелина, италиански райграс, едногодишен райграс.

Фирмата разполага богата листа от разнообразни треви, които могат да се ползват и като предкултура и за зелено торене, и като медоносни култури. Тревните видове за зелено торене са от сем. Бобови, които обогатяват почвата с азот, дават голяма биомаса и са качествен фураж Това са:

Египетска детелина

Едногодишно растение, което се развива бързо. Нейният енергичен повторен растеж позволява до 3/4 коситби. Дава висока фуражна продукция още от първото косене. Понася интензивно използване за паша. Много сухоустойчива, с ограничени почвени изисквания, но вирее по-добре при pH не по-ниско от 6,5.

Препоръчителна сеитбена норма: 3-4 кг/дка.

Инкарнатна детелина

Едногодишно растение, много добро за зелено торене, паша, както и като медоносна култура. Достига до 50-60 см височина и има пурпурно-червени цветове. Произвежда качествен фураж с високо съдържание на протеини. Фирмата производител разполага с два сорта:

* CONTEA - изключително студоустойчива, отлична за зелено торене. Позволява интензивна паша и много висока фуражна продукция през пролетта. Представя се добре при всички видове почви и е много толерантна към тези с ниско ниво на pH. Висока по размери с много ранен период на цъфтене.

* INTA - най-добра за паша. Много подходяща за отглеждане заедно с райграс. Късен сорт, който позволява по-дълъг пасбищен период.

Особено подходяща за сухи почви с ниско pH, където позволява висока реколта. Средно висока по размери с късен период на цъфтене.

Препоръчителна сеитбена норма: 3-4 кг/дка.

Персийска детелина

Тя е едногодишно растение с дребни червени цветни главички. Среща се повече във влажните ливади. Добро фуражно растение, както и медоносно. Цветовете й отделят много нектар и затова се посещават много от пчелите.

Препоръчителна сеитбена норма: 2-3 кг/дка.

Пълзяща (подземна) детелина

Едногодишно растение, главно се отглежда за фураж. Тя е със стелещи се стебла, които се разполагат над почвената повърхност, но с вертикално изправени листа, като се образува гъста тревна покривка с височина около 20-25 см. Цветовете се намират под листата, като са трудни за достъп от пчели. Ежегодното образуване на семена и постоянно поникващите растения е причина, посевът на подземната детелина да се появява като такъв на многогодишен вид. Вирее и в бедни почви.

Препоръчителна сеитбена норма: 2,5-3,5 кг/дка.

Хибридна детелина

Хибриден сорт, много подобен на обикновената бяла и червена детелина. Отглежда се за фураж (сено и силаж), както и като медоносно растение. Растенията достигат височина от 30Ц60 см и имат бледо розови до бели цветове.

Препоръчителна сеитбена норма: 0,250 -0,450 кг/дка.

Фацелия

Mедоносно, едногодишно, тревисто растение с изправено стебло и силно развита коренова система.

Вирее успешно при всички климатични условия и видове почви, много добре се съчетава с бобови фуражни треви.

Препоръчителна сеитбена норма: 0,800-1,5 кг/дка.

4 ASC e тревна смес, подходяща както за варовити, така и за глинести почви. Тя е с високо съдържание на протеини в прясно и изсушено състояние. Сместа съдържа: власатка тръстиковидна - 24%, пасищен райграс - 16%, ежова главица - 13%, еспарзета - 13%, италиански райграс - 11%, детелина червена - 10%, зевздан - 8%, вълча люцерна - 5%.

Препоръчителна сеитбена норма: 5,5-7 кг/дка.

4 VALDA е тревна смес, подходяща за отглеждане в райони, трудни за напояване. Предназначена е за паша и сено. Тази смес има висока приспособимост и се представя много добре при всички типове почва.

Сместа съдържа: пасищен райграс - 26%, италиански райграс - 15%, детелина червена - 13%, ежова главица - 11%, власатка тръстиковидна - 11%, ливадна тимотейка - 10%, зевздан - 7%, бяла детелина - 7%.

Препоръчителна сеитбена норма: 5-6,5 кг/дка.

4 IR e тревна смес за поливни условия. Подходяща е за средно рохкави или тежки почви. С добро съдържание на протеин. Препоръчва се за млекодайни крави.

Сместа съдържа: пасищен райграс - 25%, тръстиковидна власатка - 24%, червена детелина - 18%, италиански райграс - 15%, ежова главица - 12%, бяла детелина - 6%.

Препоръчителна сеитбена норма: 4-5,5 кг/дка.

4 CAVALLI е специално разработена за коне. Нейните компоненти са особено подходящи за диетата им. С високо съдържание на смилаеми протеини и фибри.

Сместа съдържа: тръстиковидна власатка - 25%, пасищен райграс - 25%, ливадна тимотейка- 20%, ежова главица - 15%, бяла детелина - 10%, звездан - 5%.

Препоръчителна сеитбена норма: 4-6 кг/ дка.

За да са максимално полезни на клиентите си, фирмата производител може да изработи специализирани тревни смеси, предназначени за специфични терени и условия на отглеждане, както и да предложи подходяща рецепта по зададена информация.

Тревна смес

за косене

Тя е с добра приспособимост и подходяща за различни типове почви. Включва 6 компонента в състава си и осигурява висококачествен и добре балансиран фураж, с много добра хранителна стойност за всички животни.

Състав: пасищен райграс - 15%, италиански райграс - 25%, ливадна власатка - 10% ливадна тимотейка - 10%, ежова главица - 10%, тръстиковидна власатка - 30%.

Препоръчителна сеитбена норма: 3-4 кг/дка.

Тревна смес за паша

Тревна смес предназначена за паша, с добра приспособимост и подходяща за различни типове почви. Включва 6 компонента в състава си и осигурява висококачествен и добре балансиран фураж, с много добра хранителна стойност за всички животни.

Състав: пасищен райграс - 30%, италиански райграс - 20%, ливадна власатка - 20%, ливадна тимотейка - 10%, червена детелина - 10%, тръстиковидна власатка/ - 10%.

Препоръчителна сеитбена норма: 3-4 кг/дка.

Още от Растениевъдство
0

Кандидатстването и договарянето на средствата по схемата е от 2 март до 31 март Бюджет от 1,2 милиона лева за 2020 г. утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ за финансиране на държавна помощ

0

Могат да кандидатстват за подпомагане от 9 март до 15 май Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 1,8 млн. лева за 2020 г. по Схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране

0

Приемът на заявления по схемата ще е от 9 март до 30 септември Оранжерийните производители ще получат финансова подкрепа от 500 хил. лева за борба с вредителите по доматите за 2020 г

0

Новите сортове са не само качествени, но и високодобивни Доц. д-р Енчо Мянушев В миналото България е била една от големите производителки на твърда пшеница. До 1943 г

0

По време на Международната селскостопанска изложба "Агра 2020" в Пловдив специалистите от Лимагрейн представиха акценти от порфолиото си при хибридите царевица и слънчоглед

Последни новини
0

Когато пчелите се зазимяват върху недоброкачествен мед, се предизвикват нарушения във функцията на храносмилателния тракт, Появява се диария и масово пчелите се презаразяват с ноземни спори

0

Със сигурност топлата зима ще провокира по-ранната поява на луковата муха в градината. Кои са акцентите: . Неприятелят снася яйцата си до почвата, близо до луковите растения или върху тях.

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Лещата е едно от най-старите културни растения отглеждани от дълбока древност. Произхожда от Югозападна Азия. Египтяните, евреите

0

Днес от запад отново ще започне увеличение на облачността, а около обяд ще има и валежи от дъжд, които в следобедните и вечерните часове на много места в Западна България ще преминат в сняг

0

Пазарите все още не са наясно с последствията от коронавирусната епидемия. Появата на нови огнища във Франция буди безпокойство и може да повлияе на икономическата активност

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

47-годишната Събка Рашкова, заловена с над 2 кг хероин преди дни, дойде цялата увита в шал и забрадка в пловдивския окръжен съд. По този начин тя криеше лицето си. Прокуратурата иска постоянното й задържане. Ромската принцеса и дъщеря на Кирил Рашков беше конвоирана до съдебната зала. Заловеният наркотик у нея е на обща стойност 184 921,20 лева

Двама българи, които работят в земеделския комбинат "Пелагония" в Битоля, са поставени в домашна изолация, потвърдиха от Центъра за обществено здраве за информационния сайт Сакам да кажам. Работниците са под наблюдение, защото са били в Италия. Те пристигнаха вчера в Битоля и се явиха за преглед в Центъра за обществено здраве

В априлския брой на списание Cosmopolitan Парис Хилтън разкрива, че има генетична връзка, макар и далечна, с кралица Елизабет Втора. „Медиумите винаги говорят хубави неща. Когато съм била бебе, един медиум е казал на баба ми, че ще стана една от най-известните и фотографирани жени в света. Друг пък твърдял, че имам връзка с Мерилин Монро