Тази година редица животновъдни ферми във Франция, Испания, Великобритания, Холандия и Австралия понесоха загуби заради протести на защитници на животните. Активистите искат да се спре производството на месо, проникваха на териториите на фермите и блокираха работата им, като по този начин нарушаваха правилата за биосигурност.

За предотвратяване на такива ситуации в бъдеще австралийските власти внасят  законодателни промени. Сега активистите, нарушаващи правата на производителите, ги чака наказание.

От началото на август нови закони за биосигурност влязоха в сила в австралийския щат Нов Южен Уелс. Това означава, че активистите, които проникват незаконно в животновъдните ферми в щата, ги заплашват глоби в размер на 1000 долара, потенциален затвор и възстановяване на загуби на стойност до 220 хил. долара за физическо лице и до 400 тхил. долара за групи и корпорации.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че също така правителството планира да увеличи наказанието за онези, които провокират към незаконни действия против животновъдните ферми в Интернет.

Фермерите поддържат това решение. Някои от тях са пострадали от вандализма на зоозащитници, понякога дори те са заплашвани с физическа разправа.