Дрождираните фуражи се смесват със смлени брашнести фуражи до пръхкавост
За дрождиране се използват самостоятелно или смесени:
* смлени зърнени храни;
* трици и
* сварени картофи.
Със смесването на фуражите се постига увеличаване на захарното (въглехидратното) им съдържание в границите на 1 до 5 на сто. По този начин се гарантира нормално протичане на ферментацията на сместа.
Дрождирането се извършва в съдове и в помещения при оптимална температура 25 градуса (дървени каци, съдове с двойни стени и пр.). За малки количества - и в кофи.
Една обемна част от фуража се залива с 1,5-2 части вода
загрята до 30 градуса, в която предварително се добавя 0,0-1 на сто хлебна мая.
Сместа се разбърква много добре, завива се и се оставя да ферментира в продължение на 5-6 часа. След ферментацията тя придобива шуплеста структура, сладникаво-кисел вкус и приятна миризма.
Коментари