Роботът BoniRob е в състояние да определя GPS координатите им, да създава карти на извършената работа и да подготвя необходимата документация

Земеделската индустрия е обещаващ пазар за въвеждането на разработки в областта на роботиката, тъй като използването на такива машини позволява да създавате високоинтелигентно производство. В тази връзка, през последните години в селскостопанския сектор се засили работата по проектирането на роботизирани устройства.

По принцип, такава техника е предназначена за извършване на повтарящи се операции в отглеждането на различни земеделски растения. Същевременно основната цел на неговото използване в селскостопанския сектор е да замени човешкия труд, да намали вредното въздействие на химикалите върху хората и околната среда, както и да увеличи производителността на предприятията и добива на култивираните култури.

В предния брой засегнахме темата за роботите в селското стопанство, като ви разказахме накратко за някои от последните достижения в областта. В следващи броеве ще продължаваме да ви разкриваме по някоя иновативна машина.

Универсален деструктор

Днес основният метод за справяне с плевелите и паразитите е третирането на полетата със специални химикали. Въпреки това, те оказват влияние не само върху вредните елементи, но и върху обикновените култури, навлизат в почвата и заедно със селскостопанските продукти - в храната на човека. Следователно традиционното плевене е естествен и екологично чист начин за тяхното унищожаване, който включва разкъсване на коренищата на плевелите от и в земята. Същевременно има възможност за отстраняването им по друг начин - предварително рязане и вкарване в почвата.

За да улеснят този процес, Amazone и Bosch заедно с два университета са разработили автономната роботна платформа BoniRob, оборудвана с модул за механично унищожаване на плевели

Основната цел на машината по време на експлоатацията са младите издънки на плевели, които определя с помощта на камера с висока резолюция по формата на листата. Въпреки това, роботът може да се справи с възрастни екземпляри. В автоматичен режим той открива плевелите и, използвайки ударния инструмент с диаметър от един сантиметър, ги забива в земята на дълбочина от три сантиметра, като прекарва около една десета от секундата на растение.

Освен това машината е проектирана да измерва състоянието на почвата и нуждата от пръскане на растенията.

В зависимост от вида работа на платформата може да се постави един от модулите. Устройството разполага със собствена навигационна система и е в състояние да определя GPS координатите на селскостопанските видове, да създава карти на извършената работа и да подготвя необходимата документация.

Роботът BoniRob вече е тестван на поле с моркови, където разстоянието между корените достига два сантиметра, а плътността на плевелите е около 20 растения на квадратен метър. В такива трудни условия машината не изпитва никакви трудности. Максималната работна скорост е 1.75 растения в секунда при шофиране със скорост 3.7 см/сек.

В допълнение, универсалната платформа е в състояние да премести полезния товар до 150 кг, а генераторът може да осигури енергия за продължителна работа в продължение на

24 часа с едно зареждане

Основната идея за създаване на такова устройство е, че земеделският производител може да купи само една платформа и няколко модула, от които се нуждае, а другите допълнения да наема от организация, специализирана в това. Днес производителят извършва тестове на робота в реални условия, а също така разработва вариант на по-малка универсална платформа и набор от сменяеми модули за него. Такива малки устройства могат да действат като група, почти толкова добре, колкото и по-големите. (БФ)

В рубриката "Възход на технологиите" ще можете да се запознавате с най-новите разработки в отрасъла. Тук ще срещнете най-различни роботи, всякакви сензори и впечатляващи концепции. Ще следим стъпка по стъпка развитието на автономните машини, тъй като те са на път да се превърнат от фантастика в реалност.

Тепърва предвиждаме, че темата единствено ще се разраства, защото очевидно това е посоката, в която върви селското стопанство.