Средното тегло на току-що излюпеното пиле е около 40 г. Пилетата бройлери много интензивно увеличават теглото си. Особено важен е първият месец от живота на птицата.

20-дневният бройлер трябва да тежи около 800 г. Ако е по-малко, общото калорично съдържание на диетата трябва да се увеличи, в противен случай отглеждането на бройлери ще стане нерентабилно.

Първите всякакви сериозни заключения относно стандартния индекс на масата на бройлерите могат да бъдат направени на 10-ия ден от живота на птицата. От този момент нататък теглото на птицата трябва да се следи всекидневно, за да се види дали тя се развива правилно.

Въз основа на общата продължителност на живота на бройлери от два месеца 10 дни са вече една четвърт от него. В този момент едно нормално пиле от бройлери трябва да тежи около 200 г. След това птицата бързо ще увеличи теглото си.

За да може бройлерът да отговаря на стандартите за отглеждане в напреднала възраст, е необходимо внимателно да се контролира съставът на дажбата. Тя трябва да бъде хранителна и балансирана, да съдържа витаминни и минерални добавки.