За повечето пчелари правенето на отводки е едно приятно преживяване. Всеки, който прави това, се чувства като "създател" на една особена семейна единица, която ще гради нова къща и живот. И затова трябва да се подхожда към това специфично пчеларско занимание с особено чувство на отговорност, съветват професионалните пчелари от в. "Пчела и кошер".

Някои автори на книги препоръчват ранните отводки (с отнемане по една пита със запечатано пило от няколко кошера), имайки предвид периода още преди първите главни паши от рапица и акация. С такива отводки ще получим главния резултат в пчеларската работа – добиване на повече мед. Защо? Тези отводки няма да бъдат готови за медосбор нито от рапицата, нито от акацията. И в същото време, след като се отнемат по 5-6 хиляди от Рутов кошер или 7-8 хиляди пчели от Дадан-Блатов кошер пчеларите се лишават от тези хиляди потенциални работнички за медосбора от тези ранни главни паши.

Затова, както се налага масовото прагматично мнение, най-добрият период за правене отводки при нашите условия е периода между двете главни паши от акация и слънчоглед. А всеки пчелар сам и творчески да прецени точно кога да започне да прави отводките. Това е накратко за времето на отводките.