Смъртността в България на места е близка до тази в зони с военни конфликти, показват демографски показатели.

До 2030 година България да достигне средните европейски нива за активно стареене на възрастното население. Това цели подготвяната национална стратегия, съобщава БНР.

България е с най-високия процент на смъртност в ЕС с 15.5 промила. В северните части на страната смъртността е 30 промила, показател, характерен за зони с военни конфликти.

България изостава по европейските показатели за активно стареене в 21 от следените 22 показателя. Единственият показател е заетостта на населението 65+, породен от недостатъчните доходи от пенсии. Това констатира Теменужка Златанова, началник на Демографската дирекция в социалното министерство. И напомня, че докато доходите растат с 9-10%, увеличението на пенсията е едва 5,7 процента.

"Доходите на пенсионерите изостават. Активността на тази група, всички, които се чувстват, че могат да работят, работят, за да не се чувстват дискриминирани", казва тя.

Към момента на 100 излизащи от трудовия пазар влизащите млади са 64 за страната. Най-лош е показателят в Смолян, където на 100 излизащи в пенсия, 35 се включват на пазара на труда. Най-добър показател е този в Кърджали – 100 на 73.