Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата.

Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.чаша сладкарска сметана, 1,5 ч. лъж. желатин, 1 пак. ванилия, щипка сол

Приготвяне: Почистете ягодите и ги претрийте през сито, за да отстраните семената. В тенджера смесете прясното мляко и желатина, оставете за 10 минути. Добавете сол, захар и пюрето от ягоди. При постоянно бъркане загрейте сместа за около 2 минути. Продължавайки да разбърквате, налейте сметаната и добавете ванилията.

Свалете тенджерата от котлона и я поставете в купа с лед. Сместа се разбърква в продължение на 10-15 минути, докато се охлади.

Прецедете още веднъж в отделен съд и разлейте в купички за крем карамел. Покрийте всяка купичка с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за минимум 4 часа.

Забележка: За да можете по-лесно да обърнете панакотата преди сервиране, топнете купичките за малко в съд с топла вода.