Това се случва с тялото, ако намалим консумацията на сол

16 юли 2019
Домашен лекaр
30555
1 2 3
 

В съвременния свят всички консумираме твърде много сол - дори и хората, които се опитват да се хранят здравословно. Причината е, че натриевият хлорид се съдържа в почти всички продукти. Излишъкът от сол води до проблеми със стомаха и отоци, повишава риска от заболявания на бъбреците и сърдечносъдови болести. Предлагаме ви кратък списък на положителните промени, които ще настъпят в тялото ви, ако съкратите количеството на солените ястия в менюто си.

Няма да се събуждате с отекло лице

Един от най-неприятните странични ефекти на превишаването на дневната доза сол са отоците, които възникват заради задържането на вода в тялото. Водата може да се натрупа във всички тъкани, поради което на сутринта да се събудите с отекли крака, ръце и, най-неприятното, лице.

Най-лесният начин да избегнете този проблем е да не хапвате солени храни на вечеря. Ако това не помогне, намалете количеството на солта във всекидневното си меню.

Средната дневна норма сол за възрастния човек не превишава 15 г. В това количество влиза и солта, съдържаща се в продуктите и подправките, които добавяме към ястията.

Ще защитите сърдечносъдовата система от повишено натоварване

Намаляването на количеството на солените ястия е полезно преди всичко за хората, подложени на риск от развитие на сърдечносъдови заболявания или страдащи от хронични болести на сърдечносъдовата система. Причината е, че излишъкът от натрий в организма спомага за натрупване и задържане на излишни течности, което е една от причините за повишено кръвно налягане и ускоряване на сърцебиенето. Признак за консумация на твърде много сол може да е повишеното кръвно налягане. Проблемът е, че това явление на практика протича без симптоми, но може да доведе до внезапен инфаркт. Затова е важно да обърнете внимание на нивото на кръвното си налягане - ако е високо, възможно е това да е резултат от многогодишния ви навик да добавяте допълнително сол към и без това солената храна.

Ще отслабнете

Ако имате навик често да хапвате преработени храни и fast food, можете да сте сто процента сигурни, че солта в тялото ви е много над нормата. В тези продукти производителите слагат много сол, ароматизатори и други добавки, които подсилват вкуса и създават привикване - с други думи, принуждават ни да търсим техните храни отново и отново. Ако изключите от менюто си пресолените продукти и полуфабрикатите, не само ще спрете да злоупотребявате със сол, но и ще отслабнете. Лидери по съдържание на сол са пушените меса и колбасите, солената риба, някои сирена, консервираните маслини, туршиите, повечето готови сосове.

Здрави стомах и бъбреци

Днес голяма част от хората страдат от проблеми със стомаха - това е свързано с факта, че вкусовите ни навици с времето са се променили, а излишъкът от сол в организма (която получаваме в извънредно големи количества) повишава съдържанието на солна киселина в стомаха. Резултатът от подобна „диета” е развитие на гастрит или хронично възпаление на лигавицата на стомаха. Последствията от прекаляването със солени храни не се изчерпват с това - страдат също и бъбреците, които трудно се справят с огромния излишък от натрий.

Менюто с максимални ниско (или близо до нормалното) съдържание на сол ще спаси органите ви от тежки заболявания и продължително лечение.

Най-лесният начин да контролирате нивото на сол в храната си е възможно най-често да готвите вкъщи - така ще можете да я пробвате, да експериментирате с различни подправки, които също като солта - но без вредните й странични ефекти - придават уникален и наситен вкус на ястията. По този начин менюто ви ще стане по-балансирано, хранителните ви навици ще се променят в положителна посока. А за това без съмнение ще са благодарни не само тялото, но и умът ви. Имайте предвид, че всяка крайност е вредна - солта в умерени количества е не само необходима, но и полезна. Затова не я изключвайте напълно от менюто си, а следете колко натриев хлорид приемате от готовите продукти - така ще можете да контролирате количеството и да спазвате безвредните и здравословни нива. Ще останете учудени колко бързо ще се променят навиците и общото ви здравословно състояние с намаляването на солта.

Диетолозите обясняват, че зависимостта от сол (както и от захар) е навик - ако положите малко усилия, за да го промените, много скоро ще откриете, че храната е по-вкусна, когато е по-малко солена. За да не прекалявате със солените продукти, включете в менюто си храни, богати на калий, и пийте много вода.

Признаци, че прекалявате със солта

Постоянни сте жадни. Причината е, че заедно със солта, в тялото навлиза натрий - а именно това вещество отговаря за регулацията на водния баланс. Когато има много натрий, се появява силна жажда. Затова след консумация на солена храна, сме жадни.

Редовно страдате от главоболие. Честото главоболие може да е причинено от атмосферното налягане, да е мигрена или просто следствие от прекаляването със солени храни. Излишъкът на натрий разширява кръвоносните съдове на главния мозък. Опитайте да намалите солта и наблюдавайте дали главоболието ще изчезне.

Променен вкус на храната. Солта има наркотичен ефект - прави вкусът на храната по-богат и интересен. Ако храната ви се струва все по-вкусна и по-вкусна и ви се иска да ядете все повече и повече - може би става дума за зависимост.

за още ценни практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения и иинтервюта с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

Още от Домашен лекaр
0

Колко трябва да ядете за закуска, за да се ободрите и да не се чувствате гладни, колкото се може по-дълго? Дали си струва да смените традиционното мляко с модерното в момента мляко от растителен

0

С идването на късната есен започнаха температурни промени, които се отразяват зле на имунитета, разкриха диетолози пред РИА Новости. Кои продукти биха помогнали да го подкрепят и защо киселото зеле е

0

Лошият сън силно влияе върху това кои храни избираме през деня. Хората с лошо качество на съня често избират и имат желание за по-лоши и нездравословни храни.

0

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет

0

Ежедневната консумация на сирене може да бъде ключ към щастлив живот, показват последни научни изследвания. Учени от Копенхагенския университет са установили

Последни новини
0

При продължителни застудявания пчелите стесняват кълбото върху питите с пило в средата на гнездото. Откъсват се от пълните с мед крайни пити и често умират от глад

0

Ябълковите и крушовите дървета, които през вегетацията са били нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напраскат обилно с 5% разтвор карбамид.

0

България и Хърватия ще си сътрудничат в борбата със злоупотребите в евросубсидиите за земеделие. Това подготвят разплащателните агенции на двете страни по съвместно споразумение след тридневен

0

С настъпването на есента запалените ловци бързо започват да се подготвят, защото сезонът за лов на зайци наближава. Повечето авджии си мислят, че са наясно с този вид лов

0

Ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“ - гр. Долни Дъбник ще имат честта да се срещнат със заместник-министър Лозана Василева

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Делото за двореца “Врана” бе спряно и ще остане “замразено”, докато за царските имоти се произнесе и Конституционният съд (КС). Решението бе взето вчера от Иво Дачев, Асен Воденичаров и Мария Георгиева от Софийския апелативен съд (САС). То обаче не е окончателно и може да се оспори в 7-дневен срок. Делото за двореца е образувано по жалби на Симеон

Десподов и Пламен Илиев на линия за контролата с Парагвай и последната евроквалификация с Чехия Новият национален селекционер на България Георги Дерменджиев обяви, че отборът има потенциал с няколко нива по-нагоре спрямо показваното досега. И е обявил в разговор пред целия отбор, че вярва в способностите му да го разкрие.

Легендарната група, която трябваше да пее на 27 ноември под надслов “Златна колекция 2019”, мести концерта си за 7 февруари 2020 г. Купените вече билети ще важат за новата дата без презаверка. В своята над 40-годишна история Данчо Караджов и колегите му са издали 13 студийни албума и са пели в близо 7700 концерта