В съвременния свят всички консумираме твърде много сол - дори и хората, които се опитват да се хранят здравословно. Причината е, че натриевият хлорид се съдържа в почти всички продукти. Излишъкът от сол води до проблеми със стомаха и отоци, повишава риска от заболявания на бъбреците и сърдечносъдови болести. Предлагаме ви кратък списък на положителните промени, които ще настъпят в тялото ви, ако съкратите количеството на солените ястия в менюто си.
Няма да се събуждате с отекло лице
Един от най-неприятните странични ефекти на превишаването на дневната доза сол са отоците, които възникват заради задържането на вода в тялото. Водата може да се натрупа във всички тъкани, поради което на сутринта да се събудите с отекли крака, ръце и, най-неприятното, лице.
Най-лесният начин да избегнете този проблем е да не хапвате солени храни на вечеря. Ако това не помогне, намалете количеството на солта във всекидневното си меню.
Средната дневна норма сол за възрастния човек не превишава 15 г. В това количество влиза и солта, съдържаща се в продуктите и подправките, които добавяме към ястията.
Ще защитите сърдечносъдовата система от повишено натоварване
Намаляването на количеството на солените ястия е полезно преди всичко за хората, подложени на риск от развитие на сърдечносъдови заболявания или страдащи от хронични болести на сърдечносъдовата система. Причината е, че излишъкът от натрий в организма спомага за натрупване и задържане на излишни течности, което е една от причините за повишено кръвно налягане и ускоряване на сърцебиенето. Признак за консумация на твърде много сол може да е повишеното кръвно налягане. Проблемът е, че това явление на практика протича без симптоми, но може да доведе до внезапен инфаркт. Затова е важно да обърнете внимание на нивото на кръвното си налягане - ако е високо, възможно е това да е резултат от многогодишния ви навик да добавяте допълнително сол към и без това солената храна.
Ще отслабнете
Ако имате навик често да хапвате преработени храни и fast food, можете да сте сто процента сигурни, че солта в тялото ви е много над нормата. В тези продукти производителите слагат много сол, ароматизатори и други добавки, които подсилват вкуса и създават привикване - с други думи, принуждават ни да търсим техните храни отново и отново. Ако изключите от менюто си пресолените продукти и полуфабрикатите, не само ще спрете да злоупотребявате със сол, но и ще отслабнете. Лидери по съдържание на сол са пушените меса и колбасите, солената риба, някои сирена, консервираните маслини, туршиите, повечето готови сосове.
Здрави стомах и бъбреци
Днес голяма част от хората страдат от проблеми със стомаха - това е свързано с факта, че вкусовите ни навици с времето са се променили, а излишъкът от сол в организма (която получаваме в извънредно големи количества) повишава съдържанието на солна киселина в стомаха. Резултатът от подобна „диета” е развитие на гастрит или хронично възпаление на лигавицата на стомаха. Последствията от прекаляването със солени храни не се изчерпват с това - страдат също и бъбреците, които трудно се справят с огромния излишък от натрий.
Менюто с максимални ниско (или близо до нормалното) съдържание на сол ще спаси органите ви от тежки заболявания и продължително лечение.Най-лесният начин да контролирате нивото на сол в храната си е възможно най-често да готвите вкъщи - така ще можете да я пробвате, да експериментирате с различни подправки, които също като солта - но без вредните й странични ефекти - придават уникален и наситен вкус на ястията. По този начин менюто ви ще стане по-балансирано, хранителните ви навици ще се променят в положителна посока. А за това без съмнение ще са благодарни не само тялото, но и умът ви. Имайте предвид, че всяка крайност е вредна - солта в умерени количества е не само необходима, но и полезна. Затова не я изключвайте напълно от менюто си, а следете колко натриев хлорид приемате от готовите продукти - така ще можете да контролирате количеството и да спазвате безвредните и здравословни нива. Ще останете учудени колко бързо ще се променят навиците и общото ви здравословно състояние с намаляването на солта.
Диетолозите обясняват, че зависимостта от сол (както и от захар) е навик - ако положите малко усилия, за да го промените, много скоро ще откриете, че храната е по-вкусна, когато е по-малко солена. За да не прекалявате със солените продукти, включете в менюто си храни, богати на калий, и пийте много вода.
Признаци, че прекалявате със солта
Постоянни сте жадни. Причината е, че заедно със солта, в тялото навлиза натрий - а именно това вещество отговаря за регулацията на водния баланс. Когато има много натрий, се появява силна жажда. Затова след консумация на солена храна, сме жадни.
Редовно страдате от главоболие. Честото главоболие може да е причинено от атмосферното налягане, да е мигрена или просто следствие от прекаляването със солени храни. Излишъкът на натрий разширява кръвоносните съдове на главния мозък. Опитайте да намалите солта и наблюдавайте дали главоболието ще изчезне.
Променен вкус на храната. Солта има наркотичен ефект - прави вкусът на храната по-богат и интересен. Ако храната ви се струва все по-вкусна и по-вкусна и ви се иска да ядете все повече и повече - може би става дума за зависимост.
за още ценни практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения и иинтервюта с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"
Коментари