Възможно е да има 100% успех срещу къртиците и сляпото куче

13 юли 2019
Зеленчукова градина / Полезни съвети
49041
Няма снимка
Сляпо куче
1 2 3
 

Това обещава читателят ни Ванко Бояджиев

С рецептата си нашият редовен читател казва, че гарантира стопроцентов успех и срещу сляпо куче и язовци.

Той е на 82 г., едно време е завършил Винарската гимназия в Плевен и Лозаро-градинарския факултет в Пловдив.

Прочел е в нашия вестник всички наши и на автори публикации за тази неравна борба на градинарите. Казва, че неговият метод му гарантира от десетилетия ефект.

Той използва хапчета /по 3 грама едното/, които едно време се произвеждаха в ГДР с търговското наименование Делиция, а днес се внасят от Германия като Фостоксин.

Съдържат алуминиев фосфит. Имат свойството при досег с почвената влага да отделят своите 56% силно отровен газ. Ползват се в зърнени складове и хранилища срещу вредители по зърнени, месни и млечни продукти, фасул, леща, ядки.

Имат изпаряващо действие, искат проветрение, нямат остатъчни количества върху продукти, почва и растения.

Читателят прави уговорката че трябва да знаете магистралата на сляпото куче, която е на дълбочина 40-50 см. На 20-30 см. то излиза, само нощем да краде картофи, моркови, пащърнак, хрян и др.

То се намира често и в открити дупки и често прибира и пръстта в подземните си складчета, които понякога са на над метър дълбочина.

Откритите дупки са обикновено далеч от посевите - могат да се третират с по 2 хапчета Фостоксин. Но се затворят с буца пръст или керемида, после с картон или капак. Покриват се хубаво с пръст, която се трамбова, за да влезе отровният газ в магистралата.

Ако има купчини пръст, които при сляпото куче са по-големи от тези на къртицата, се третират с 2 хапчета, които да се поставят през 2-3 купчини. Пак се запечатват след пускането на хапчетата.

И нетретираните купчини се трамбоват, за да се предотврати излитането на отровния газ, през тях може да преминава въздух. А пакостниците не могат без въздух.

Тъй като е агрономски възпитаник, читателят казва, че що се отнася до защитените видове, с този метод не унищожаваме вида и не му пречим да съществува по поляни, оврази, пасища, гори и др, а само неговитпредставители в нашите градини, които се множат над допустимата популация.

Фостоксин е силно отровен

Прилага се само от агроном по РЗ или под негов контрол

Фостоксин пелети се смята за идеалният и икономичен препарат за фумигиране на стоки при нормални температури. Съчетава класическата алуминиева основа при фосфороводородните препарати с преимуществата на пелетната форма, за по-пълно и бързо разлагане, или таблетите.

Пелетите съдържат 56-57% алуминиев фосфид, при зърно се използват 40-50 пелети на тон зърно или 10-15 таблетки.

10-15 пелети или 2-4 таблетки на куб.м се ползват за третиране на пакетирани хранителни продукти, фуражи, зърно в чували.

15-20 пелети на куб.м се прилагат при обемна фумигация на празни складове и мелници.

Препаратът има карантинен срок 45 дни за зърно и 60 дни за брашно.

Произвежда се в Германия и се препоръчва за житна и оризова гъгрица, складови бръмбари, складови молци.

При взаимодействие с атмосферната влага магнезиевият фосфид се разлага много по-бързо от алуминиевия фосфид. Реакцията протича при всякакви температури и се отделя фосфороводород.

Внимание - това е професионална категория препарат с категория на употреба "Първа професионална категория".

Това означава, че може да се прилага само от агроном по растителна защита или под негов контрол.

Всички фосфороводородни препарати са 1-ва категория пестициди и са предназначени за употреба само от лица с квалификация за работа със силно действащи отровни вещества.

Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
0

По технологията на сем. Калчеви от гр. Сеново Радина Иванова Семейство Калчеви са познати в земеделското градче Сеново от област Русе открай време като майстори на варенето - я ракия, я свинска мас

0

Грижите за брюкселското зеле са подобни като за останалите видове зеле. Има обаче някои особености, с които е добре да се съобразите, за да получите добра реколта.

0

Жилковата некроза е буквално убийствена болест за доматите. Тя се причинява от щам на краставично мозаечнен вирус, а повечето вирусни болести не се лекуват.

0

Силна зараза има при по-хладно и влажно време Маната по зелето е най-опасната болест за културата. Изминалият влажен период (юли) създаде условия за развитието на болестта на много меса в страната.

0

Растенията се напада от много опасни насекоми Зелеви пеперуди Младите гъсеници живеят заедно. Те нагризват листата - долния епидермис и паренхима, без да засягат горния епидермис.

Последни новини
0

Цените на пшеницата и царевицата вчера леко паднаха в Чикаго, поради разочароващи данни за износа. Само соята беше изключението с продажби от 300 000 тона в Китай

0

Цените на зърнените храни бяха стабилни вчера. Настоящата несигурност на пазара на зърно в Европа се задълбочава, поради последиците от транспортната стачка във Франция

0

. Ако ще правите присаждане през пролетта, трябва да си осигурите калеми. Това може да стане както през декември, така и по-късно. Повечето овощари предпочитат да го правят през януари

0

Докато англичаните Дилън Ренър и майка му Шарън от Уорингтън ходили по магазините, тяхното куче Дори, порода кокер-шпаньол, решило да се позабавлява, докато е само, съобщава Daily mail

0

Ежегодното наблюдение на смъртта на пчелите през зимата е "лакмусово" изпитание за капацитета на пчеларските асоциации, тяхното желание да участват в решаването на най-належащите проблеми на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дърветата помагат за укрепване на физическото и психическото здраве Преди десет години Рейчъл Станклиф, епидемиолог от Оксфорд, посещава баща си в клиника в Дорсет, където лежи след инсулт. Решава да го разходи из двора в инвалидна количка, за да повдигне духа му. Но там няма и стръкче зеленина – само потискащи бетонни стени

Светът на музиката загуби един от най-ярките си таланти - след 17-годишна битка с рак на мозъка Мари Фредриксон от “Роксет” почина на 61 години. “С прискърбие съобщаваме, че една от най-големите и любими наши изпълнителки ни напусна”, обяви мениджърът на прочутия шведски дует Мари Димберг. “Времето лети толкова бързо

Тя ушива част от облеклото на най-важния образ на Коледа Звучи като приказка да учиш в дворец. Но ако живееш във Виена, е донякъде нормално. Това се случва и на 16-годишната Александра Харизанова от виенското училище за мода “Хетцендорф”. Младата дизайнерка през тази година изработи роклята за виенския Младенец, който е най-важната фигура