Възможно е да има 100% успех срещу къртиците и сляпото куче

13 юли 2019
Зеленчукова градина / Полезни съвети
42723
Няма снимка
Сляпо куче
1 2 3
 

Това обещава читателят ни Ванко Бояджиев

С рецептата си нашият редовен читател казва, че гарантира стопроцентов успех и срещу сляпо куче и язовци.

Той е на 82 г., едно време е завършил Винарската гимназия в Плевен и Лозаро-градинарския факултет в Пловдив.

Прочел е в нашия вестник всички наши и на автори публикации за тази неравна борба на градинарите. Казва, че неговият метод му гарантира от десетилетия ефект.

Той използва хапчета /по 3 грама едното/, които едно време се произвеждаха в ГДР с търговското наименование Делиция, а днес се внасят от Германия като Фостоксин.

Съдържат алуминиев фосфит. Имат свойството при досег с почвената влага да отделят своите 56% силно отровен газ. Ползват се в зърнени складове и хранилища срещу вредители по зърнени, месни и млечни продукти, фасул, леща, ядки.

Имат изпаряващо действие, искат проветрение, нямат остатъчни количества върху продукти, почва и растения.

Читателят прави уговорката че трябва да знаете магистралата на сляпото куче, която е на дълбочина 40-50 см. На 20-30 см. то излиза, само нощем да краде картофи, моркови, пащърнак, хрян и др.

То се намира често и в открити дупки и често прибира и пръстта в подземните си складчета, които понякога са на над метър дълбочина.

Откритите дупки са обикновено далеч от посевите - могат да се третират с по 2 хапчета Фостоксин. Но се затворят с буца пръст или керемида, после с картон или капак. Покриват се хубаво с пръст, която се трамбова, за да влезе отровният газ в магистралата.

Ако има купчини пръст, които при сляпото куче са по-големи от тези на къртицата, се третират с 2 хапчета, които да се поставят през 2-3 купчини. Пак се запечатват след пускането на хапчетата.

И нетретираните купчини се трамбоват, за да се предотврати излитането на отровния газ, през тях може да преминава въздух. А пакостниците не могат без въздух.

Тъй като е агрономски възпитаник, читателят казва, че що се отнася до защитените видове, с този метод не унищожаваме вида и не му пречим да съществува по поляни, оврази, пасища, гори и др, а само неговитпредставители в нашите градини, които се множат над допустимата популация.

Фостоксин е силно отровен

Прилага се само от агроном по РЗ или под негов контрол

Фостоксин пелети се смята за идеалният и икономичен препарат за фумигиране на стоки при нормални температури. Съчетава класическата алуминиева основа при фосфороводородните препарати с преимуществата на пелетната форма, за по-пълно и бързо разлагане, или таблетите.

Пелетите съдържат 56-57% алуминиев фосфид, при зърно се използват 40-50 пелети на тон зърно или 10-15 таблетки.

10-15 пелети или 2-4 таблетки на куб.м се ползват за третиране на пакетирани хранителни продукти, фуражи, зърно в чували.

15-20 пелети на куб.м се прилагат при обемна фумигация на празни складове и мелници.

Препаратът има карантинен срок 45 дни за зърно и 60 дни за брашно.

Произвежда се в Германия и се препоръчва за житна и оризова гъгрица, складови бръмбари, складови молци.

При взаимодействие с атмосферната влага магнезиевият фосфид се разлага много по-бързо от алуминиевия фосфид. Реакцията протича при всякакви температури и се отделя фосфороводород.

Внимание - това е професионална категория препарат с категория на употреба "Първа професионална категория".

Това означава, че може да се прилага само от агроном по растителна защита или под негов контрол.

Всички фосфороводородни препарати са 1-ва категория пестициди и са предназначени за употреба само от лица с квалификация за работа със силно действащи отровни вещества.

Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
0

Жилковата некроза е буквално убийствена болест за доматите. Тя се причинява от щам на краставично мозаечнен вирус, а повечето вирусни болести не се лекуват.

0

Силна зараза има при по-хладно и влажно време Маната по зелето е най-опасната болест за културата. Изминалият влажен период (юли) създаде условия за развитието на болестта на много меса в страната.

0

Растенията се напада от много опасни насекоми Зелеви пеперуди Младите гъсеници живеят заедно. Те нагризват листата - долния епидермис и паренхима, без да засягат горния епидермис.

0

И в градината, както и при съхранението Ако има условия на висока влажност, по зелето се появява сиво гниене. Болестта може да се наблюдава както в градината, така и по време на съхранението му.

0

Подхранвайте редовно, за да има повече плодове * За да продължите максимално дълго да берете от ранните домати, подмладете ги. На всяко растение оставете по 2-3 най-добре развити и най-ниско

Последни новини
0

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подземията му ще стават част от художествена галерия Помните ли Евгений Бакърджиев? Има хора, които остават в историята дори само с един жест, реплика или действие. Бакърджиев може да е направил много неща, но ще го помнят с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров точно преди 20 г. Именно той ръководи, и то с огромно желание и хъс,

Учени откриха, че бактерия с форма на пръчица, причинява едни от най-тежките болести при хората като Алцхаймер, диабет и сърдечен удар. Името на бактерията е Porphyromonas gingivalis и е добре позната в денталната медицина.  Германският професор Томас Кочер казва, че микробът е „най-известният зародиш, който задейства пародонтозата

Японски, руски и еврейски мафиоти в престрелка за диаманти в България Яна Маринова е секретарка на еврейски филмови продуценти, а София Бобчева - мацка от 80-те години. Двете са част от екипа на новия филм “Екшън”, който зрителите ще видят наесен по кината. Сюжетът се заплита през историята на три хлапета,