Това обещава читателят ни Ванко Бояджиев

С рецептата си нашият редовен читател казва, че гарантира стопроцентов успех и срещу сляпо куче и язовци.

Той е на 82 г., едно време е завършил Винарската гимназия в Плевен и Лозаро-градинарския факултет в Пловдив.

Прочел е в нашия вестник всички наши и на автори публикации за тази неравна борба на градинарите. Казва, че неговият метод му гарантира от десетилетия ефект.

Той използва хапчета /по 3 грама едното/, които едно време се произвеждаха в ГДР с търговското наименование Делиция, а днес се внасят от Германия като Фостоксин.

Съдържат алуминиев фосфит. Имат свойството при досег с почвената влага да отделят своите 56% силно отровен газ. Ползват се в зърнени складове и хранилища срещу вредители по зърнени, месни и млечни продукти, фасул, леща, ядки.

Имат изпаряващо действие, искат проветрение, нямат остатъчни количества върху продукти, почва и растения.

Къртица
Къртица

Читателят прави уговорката че трябва да знаете магистралата на сляпото куче, която е на дълбочина 40-50 см. На 20-30 см. то излиза, само нощем да краде картофи, моркови, пащърнак, хрян и др.

То се намира често и в открити дупки и често прибира и пръстта в подземните си складчета, които понякога са на над метър дълбочина.

Откритите дупки са обикновено далеч от посевите - могат да се третират с по 2 хапчета Фостоксин. Но се затворят с буца пръст или керемида, после с картон или капак. Покриват се хубаво с пръст, която се трамбова, за да влезе отровният газ в магистралата.

Ако има купчини пръст, които при сляпото куче са по-големи от тези на къртицата, се третират с 2 хапчета, които да се поставят през 2-3 купчини. Пак се запечатват след пускането на хапчетата.

И нетретираните купчини се трамбоват, за да се предотврати излитането на отровния газ, през тях може да преминава въздух. А пакостниците не могат без въздух.

Тъй като е агрономски възпитаник, читателят казва, че що се отнася до защитените видове, с този метод не унищожаваме вида и не му пречим да съществува по поляни, оврази, пасища, гори и др, а само неговитпредставители в нашите градини, които се множат над допустимата популация.

Фостоксин е силно отровен

Прилага се само от агроном по РЗ или под негов контрол

Фостоксин пелети се смята за идеалният и икономичен препарат за фумигиране на стоки при нормални температури. Съчетава класическата алуминиева основа при фосфороводородните препарати с преимуществата на пелетната форма, за по-пълно и бързо разлагане, или таблетите.

Пелетите съдържат 56-57% алуминиев фосфид, при зърно се използват 40-50 пелети на тон зърно или 10-15 таблетки.

10-15 пелети или 2-4 таблетки на куб.м се ползват за третиране на пакетирани хранителни продукти, фуражи, зърно в чували.

15-20 пелети на куб.м се прилагат при обемна фумигация на празни складове и мелници.

Препаратът има карантинен срок 45 дни за зърно и 60 дни за брашно.

Произвежда се в Германия и се препоръчва за житна и оризова гъгрица, складови бръмбари, складови молци.

При взаимодействие с атмосферната влага магнезиевият фосфид се разлага много по-бързо от алуминиевия фосфид. Реакцията протича при всякакви температури и се отделя фосфороводород.

Внимание - това е професионална категория препарат с категория на употреба "Първа професионална категория".

Това означава, че може да се прилага само от агроном по растителна защита или под негов контрол.

Всички фосфороводородни препарати са 1-ва категория пестициди и са предназначени за употреба само от лица с квалификация за работа със силно действащи отровни вещества.