Има разлика в резитбата при различните сортове краставици. При дребноплодните, които за любителите представляват най-голям интерес от гледна точка на домашното консервиране.

Как се реже?

. До третия лист се премахва всяко странично разклонение веднага щом се появи.

. Докъм средата на конструкцията, колкото и странични разклонения да се появят, се съкращават на 2 листа.

. По-нагоре се оставят по-дълги - до 5-7 листа, като се разполагат срещуположно по телената конструкция.

. Върхът на всяко растение, щом достигне най-горния тел, се прещипва, а развилите се две странични стъбла се привързват към тела и се прищипват, когато развият 7-9 листа.

. До този момент долните странични разклонения ще са развили също колтуци. Оставяте ги на 2 листа. Когато и от тях откъснете плодовете, изрежете ги до основата им. Така накрая ще останат само страничните стъбла по най-горния тел.