Какъв сезон очакват пчеларите в Силистренско и как им повлияха дъждовете

05 юли 2019
Пчеларство
9621
Няма снимка
Пчеларите се надяват, че добивите на пчелен мед ще достигнат до 18-20 кг от пчелно семейство. Снимка savetivzemedelieto.bg.
1 2
 

Пчеларите се надяват, че добивите на пчелен мед ще достигнат до 18-20 кг. от пчелно семейство. След лошия старт на сезона за пчеларите и тенденцията за слаба търговия от миналата година, от savetivzemedelieto.bg. търсят мнението на Теодор Костов, пчелар от Силистренско. Ето какво казва пчеларят пред „Съвети в земеделието“:

"- На много места в страната, както и в Силистренско, паднаха много валежи. Как се отрази това на пчеларите?

- Като цяло – много зле. Сумарно дъждовете мисля, че бяха 58 дни.

- 58 дни?

- Да. Това са сумарно дните, в които от началото на активния сезон валя. Като часове, разбира се – не пълни, но и 4 часа да вали, настъпва спад в продуктивността на пчелното семейство. Ако трябва в проценти да го описвам, може би спадът в добивите е 60 %.

- Спрямо миналия сезон?

- Спрямо миналия сезон, да. Като тук говоря за спад не само в добивите на пчелния мед, но и на другите пчелни продукти.

- А смятате ли, че изоставането може да се навакса?

- Хипотетично, да. Възможно е. Случвало се и друг път в началото на сезона да има пълен провал, гладни пчелни семейства и след това изведнъж – бум! Избухва нектаропоток и семействата наваксват.

- При такъв спад, колко е средният добив пчелен мед от семейство до момента?

- Ако говорим примерно за добива от акация – средно се движи между 2 и 3 килограма на пчелно семейство. Но дъждовното време не е само загуба на пчелен мед и пчелен прашец. То просто се отразява и на развитието на пчелното семейство.

- А можете ли да прогнозирате какви добиви могат да се очакват до края на сезона?

- Рано е да се каже, но ако всичко е нормално от този момент нататък – може би 18-20 кг пчелен мед от пчелно семейство.

- Това е оптимистична или реалистична прогноза?

По-скоро оптимистична.

- Пожелаваме тогава успех!"

Още от Пчеларство
0

От началото на 2019 г. организации за биологично земеделие, зелени групи и други екологични асоциации в Бавария (земя, свободна държава в рамките на Германия) стартираха петицията Rettet die Bienen.

0

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

0

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

0

Зависи от начина на получаване Много често пчеларите добиват по-големи или по-малки количества манов мед, и то, без да знаят откъде пчелите го събират Както и какви са условията за получаването на

0

Сгушено в отдалечен планински район в провинция Гансу в Северозападен Китай, село Юинуан е било изправено пред предизвикателството да се отърве от бедността, пише oralo.bg.  През 2017 г.

Последни новини
0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предаде НИМХ, цитиран от БТА.  През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре, понеделник, 26 август, отново ще е слънчево

0

Телевизията, интернет, пресата и други медии са пълни с информация за това колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи. Отдавна сме се научили, тръгвайки на екскурзия или на море,

0

Болести и вредители през началните фази от вегетацията Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Агротехническият срок за сеитбата на зимната рапица е от 25.08 до 20.09.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Кралицата на Великобритания Елизабет II се оплака на австралийския премиер Скот Морисън, че тревата пред Бъкингамския дворец е повредена от хеликоптерите на американския президент Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. Според нея по време на държавното посещение на Тръмп във Великобритания в началото на юни хеликоптерите на американския лидер кацали в