Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на различни закуски.

Правим предварителната уговорка, че рецептите не са с точни количества на продуктите, защото те зависят от количеството мляко.

За да приготвите

Палачинки с кисело мляко

ще са ви нужни 2-3 яйца, три чаши кисело мляко, брашно, една супена лъжица захар, щипка сол и масло за пържене. Тестото се приготвя лесно: Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте жълтъците със захарта и солта и добавете част от киселото мляко. При непрекъснато бъркане постепенно прибавете и брашното. Това се прави така, за да не стане тестото на бучки. Когато се получи гладка смес, прибавете останалото мляко и белтъците, които сте разбили на пяна. С така приготвеното тесто можете да пържите палачинките в нагорещен тиган, намазан с масло.

А сега рецептата за домашни

Бухти

Две чаши брашно, три яйца, щипка сол и една супена лъжица захар, три чаши кисело мляко и щипка сода, няколко лъжици растително масло. В подходящ съд смесете захарта, солта и яйцата. Добавете киселото мляко и постепенно прибавяйте брашното, заедно със содата. И тук важи правилото, че тестото трябва да е гладко и без бучки. То трябва да стане с консистенцията на кексово тесто, т.е. малко по-плътно от палачинковото. В дълбока тенджера загрейте силно растителното олио. С помощта на супена лъжица пъскайте от тестото във врялото олио. Пържете от двете страни, до получаването на златиста коричка. Сервирайте с мед, конфитюр или заквасена сметана.

Кифлички

Вземете 800 г брашно, 200 г масло, една чаена лъжичка сода и чаша кисело мляко. За пълнежа можете да използвате сладко или шоколад. Брашното се пресява и заедно с маслото се "разтрива" до получаването на трохи (това трябва да се направи на ръка). Сипете содата в брашно и прибавете киселото мляко. Замесете еластичното тесто. Разточва се кора с дебелина около 6 мм и се нарязват на ромбове. В края на всеки ромб се слага по лъжичка от пълнежа и се завиват кифличките. Подредете в тава, която предварително сте намазали с масло или сте покрили с хартия за печене. Печете до златисто. (ХФ)