Чудесна е за контейнер и бордюр

Това цвете досега беше незаслужено пренебрегвано у нас. Лавандулово сините, снежно белите или бонбонено розовите цветове на куфеята са способни да озарят всяко кътче на балкона или двора. Обикновено се препоръчва засаждане на слънчево място, но опитът показва, че дори и на шарена сянка цветето се справя добре.

Куфеята има нужда от качествена и богата почва и редовни поливки. Подхранване се прави 2 пъти в месеца. За контролиране на размера и формата се извършват резитби, които се отразяват много добре за сгъстяване на храстчето и още по-обилен цъфтеж.

Редовните поливки и поддържането на почвата постоянно влажна, но не и подгизнала са предпоставка за отлично развитие. Ако допуснете прекалено засушаване, е твърде възможно да загубите голяма част от листата, което загрозява растението. Възстановяването е трудно, но не е невъзможно. Ако се случи, най-добре да отрежете повредените части и да започнете да оформяте наново храстчето.

Препоръчително е през зимата да приберете куфеята в хладно и светло помещение. През вегетационния период може да си съберете семенца, които да засеете следващата пролет.