Мерки срещу кражба на мед

08 юли 2019
Пчеларство
13374
Няма снимка
Когато в кошера се счупи, смачка или пък скъса някоя пита с мед, трябва бързо да се вземе и дъното да се подмени или почисти. Ако покапят няколко капки мед около кошера, трябва бързо да се покрият със земя или друг материал. С една дума пчеларят не трябва да оставя мед в никое място, където пчелите биха могли да го намерят.
 

Когато няма паша, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня. А само вечер, винаги вътре в кошера и отгоре на рамките. Храненето на пчелите през деня причинява кражба по два начина:

1) възбужда пчелите, които се хранят и ги кара да излязат, за да отидат да търсят повече храна;

2) миризмата на дадена храна привлича пчелите от другите кошери и в резултат се получава косене (битка) на пчелите.

Преди всичко пчеларят трябва да отглежда силни пчелни семейства. Когато нектарът е малко, входовете на кошерите трябва силно да се намалят. Цепнатините на лошо сглобените кошери своевременно да се запушат с глина, докато пчелите се прехвърлят в ново жилище. Когато се отварят кошерите, трябва да се работи с внимание и бързина; ако по време на работата забележите, че се промъкват крадци, добре е, след като се затвори кошерът и се намали входът му, да се постави върху прилетната дъска шепа сочна трева, която да престои поне един час или докато мине раздразнението на пчелите. Пазачите застават в тази трева и по-лесно отблъскват нападателите.

Когато в кошера се счупи, смачка или пък скъса някоя пита с мед, трябва бързо да се вземе и дъното да се подмени или почисти. Ако покапят няколко капки мед около кошера, трябва бързо да се покрият със земя или друг материал. С една дума пчеларят не трябва да оставя мед в никое място, където пчелите биха могли да го намерят.

Още от Пчеларство
0

От началото на 2019 г. организации за биологично земеделие, зелени групи и други екологични асоциации в Бавария (земя, свободна държава в рамките на Германия) стартираха петицията Rettet die Bienen.

0

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

0

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

0

Зависи от начина на получаване Много често пчеларите добиват по-големи или по-малки количества манов мед, и то, без да знаят откъде пчелите го събират Както и какви са условията за получаването на

0

Сгушено в отдалечен планински район в провинция Гансу в Северозападен Китай, село Юинуан е било изправено пред предизвикателството да се отърве от бедността, пише oralo.bg.  През 2017 г.

Последни новини
0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предаде НИМХ, цитиран от БТА.  През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре, понеделник, 26 август, отново ще е слънчево

0

Телевизията, интернет, пресата и други медии са пълни с информация за това колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи. Отдавна сме се научили, тръгвайки на екскурзия или на море,

0

Болести и вредители през началните фази от вегетацията Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Агротехническият срок за сеитбата на зимната рапица е от 25.08 до 20.09.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Катето първа изпуши изпуши и напусна филма.” Това разказа на пресконференцията на новия български игрален филм “Пътуващо кино” на режисьора Илия Костов актьорът Юрий Ангелов. Лентата бе показана предпремиерно при голям интерес в събота вечерта на международния фестивал “Любовта е лудост” във Варна.

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.