Когато няма паша, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня. А само вечер, винаги вътре в кошера и отгоре на рамките. Храненето на пчелите през деня причинява кражба по два начина:

1) възбужда пчелите, които се хранят и ги кара да излязат, за да отидат да търсят повече храна;

2) миризмата на дадена храна привлича пчелите от другите кошери и в резултат се получава косене (битка) на пчелите.

Преди всичко пчеларят трябва да отглежда силни пчелни семейства. Когато нектарът е малко, входовете на кошерите трябва силно да се намалят. Цепнатините на лошо сглобените кошери своевременно да се запушат с глина, докато пчелите се прехвърлят в ново жилище. Когато се отварят кошерите, трябва да се работи с внимание и бързина; ако по време на работата забележите, че се промъкват крадци, добре е, след като се затвори кошерът и се намали входът му, да се постави върху прилетната дъска шепа сочна трева, която да престои поне един час или докато мине раздразнението на пчелите. Пазачите застават в тази трева и по-лесно отблъскват нападателите.

Когато в кошера се счупи, смачка или пък скъса някоя пита с мед, трябва бързо да се вземе и дъното да се подмени или почисти. Ако покапят няколко капки мед около кошера, трябва бързо да се покрият със земя или друг материал. С една дума пчеларят не трябва да оставя мед в никое място, където пчелите биха могли да го намерят.