Пончо, 7-годишният бик порода Тексаско дългорого говедо, е признат за световен рекордьор за животно с най-дългите рога в света- 323,74 съобщава Guinness world records. Той надмина резултата на предишния рекордьор с 2,5 см.

Пончо живее в ранчото на семейство Поуп в градчето Гудуотър, щата Алабама. Пристига в ранчото, когато е бил на 6 месеца.

Отначало рогата на Пончо са леко извити, а после растат настрани, казва за Гинес Джеръл Поуп младши. Толкова е приятно да ги гледаш. Те са направо впечатляващи.

За първи път семейство Поуп забелязват рекордният потенциал на своя Пончо, когато той навършва 4 години. Тъй като рогата му растат настрани, а не нагоре, те могат да достигнат значително по-голяма ширина, обяняват сопаните му.

Иначе Пончо е много мил. Нежният великан обича ябълки, моркови и бяла ружа.

Той е местната знаменитост. За тези години през ранчото преминаха сума ти хора, които искат да го видят.

Семейството решава да отглежда породата Тексаско дългорого говедо, тъй като се влюбили в тези невероятни животни от пръв поглед.

Тези говеда са прочути с характерните си рога, дълги около 2,1 метра. Подобни говеда са били внесени от испанските колонизатори в други части на Северна Америка, включително Калифорния и Флорида. Поради своята добродушност и интелигентност някои от тях се използват за езда.

Породата се характеризира с леки отелвания. Рогата на тези говеда растат нагоре и настрани. Тази порода се използва за получаване и на много хибридни говеда. Породата се използва за месо и за направата на известния в Тексас - телешки бульон. Днес породата е на изчезване поради огромната хибридизация.

Снимки: Guinness world records

Пончо на 2-годишна възраст
Пончо на 2-годишна възраст