При една и съща работна широчина сеялката UST използва по-малко на брой работни органи, т.е. по-малко натоварване, по-малка мощност за теглене и по-нисък разход на гориво

Ивона Величкова

Зърнопроизводството с минимална обработка на почвата безспорно има редица ползи за земеделските производители. То спестява време, снижава себестойността на производството, намалява амортизацията на машините и не на последно място - минималните обработки намаляват замърсяването на околната среда.

Отчитайки всички тези ползи, от италианската компания MaterMacc са отделили значително време в разработката на сеялка, която да покрива всички изисквания за директна сеитба - като се започне от прецизния контрол на сеитбената норма и дълбочината на полаганите семена, високата производителност, ниския разход за поддръжка. Факт е, че при директната сеитба работните органи, които са в контакт с почвата, са подложени на многократно по-високо износване, отколкото при сеитбата върху обработени площи. Така се появява сеялката UST.

Нейната технология за сеитба под повърхността е разработена за запазване структурата на почвата, съкращаване на обработките и използване за всички зимни, фуражни, както и за покривни култури.

Сеялката UST е оборудвана с бункер за семена и минерални торове с общ обем 3000 литра - 2000 литра за семена и 1000 литра за тор. Самите семена се транспортират пневматично посредством хидравлично задвижван вентилатор със скорост 40 л/мин. Обемните и независими дозатори са с разделно разпределение за всеки ред.

Сгъваемата рама е с транспортна широчина по-малка от 3 метра. Нагласянето на сеещата дълбочина се контролира прецизно чрез колела с ниско налягане.

UST сеялката използва патентован ралник като сеещ работен орган с малки криле. Той повдига горния слой на почвата, поставя семената на твърдо легло и гарантира еднаква дълбочина на изсяване. След което почвеният слой покрива семената и притъпкващите гуми ги уплътяват. Тази техника на сеитба изключва варианта семената да попаднат в растителни остатъци, както се случва при сеещите дискове. Едновременно с това ралникът реже плевелите, ако има покълнали такива.

Сеещите ралници са монтирани на независима рамка с плаващо положение. Тази система на окачване им позволява да следват релефа на почвата и да разпределят равномерно натоварването между отделните носещи рамки по хидравличен път. Самите сеещи ралници са разположени на 5 реда за оптимално разстояние между тях и избягване на задръстването от растителни остатъци. Високият просвет от 600 мм способства сеитбата дори и при полета с голяма остатъчна растителност.

Има няколко ключови предимства на UST сеещият ралник в сравнение с директна сеялка, използваща сеещи дискове. Например това, че при една и съща работна широчина сеялката UST използва по-малко на брой работни органи, т.е. по-малко натоварване, по-малка мощност за теглене и по-нисък разход на гориво. Да отбележим и факта, че сеещите дискове при директните сеялки са повече на брой и имат повече бързоизносващи се детайли, подлежащи на смяна в сравнение с UST, където се сменят само остриетата и крилата на ралниците

Освен това сеялките със сеещи дискове при въртенето си насичат част от растителните остатъци и ги смесват с част от почвата, което забавя развитието на кореновата система на растенията и съответно растежа им.

Транспортните колела на пневматичната сеялка на MaterMacc са с ниско налягане, което е с цел намаляване уплътняването на почвата, а триточковият теглич спомага за перфектно следене дирите на трактора.

UST разполага с фотоклетка на всеки семепровод за контрол на семепотока и предупреждение за евентуално задръстване. Предпазният болт гарантира защита на работния ралник от претоварване при полета с камъни или много сухи почви.

Работните органи са 23 см и са от износоустойчива легирана стомана. Остриетата са от волфрамова стомана, която също гарантира дълъг живот. Двойният двустранен дифузьор за семена дава възможност за сеитба при различно разстояние между редовете.

UST сеялката е оборудвана с компютър за контрол на сеитбата Monotronic 32. Той осигурява контрол на семепотока с аларма за липса на семена, частично и общо отчитане на засятата площ, работна скорост, средно растояние на всеки ред, среден брой семена за всеки ред, контрол до 32 реда.

Контролът на сеитбата става въз основа на стандарт ISOBUS (ISO 11783), напълно съвместим с всеки трактор с ISOBUS оборудване.

Агрономическите предимства от щадящо земеделие чрез сеялката UST са много. От една страна, намалените механични обработки на почвата водят до подобряване на структурата ѝ. Освен това, така се увеличават минералните и органични субстанции в почвата и се увеличава популацията на микроорганизмите. Не бива да пропускаме и защитата от ерозия и загуба на минерали. Щадящото земеделие увеличава задържането на водата в почвата. Дъждовната вода прониква по-добре и осигурява по-бърз растеж на растенията. При този начин на обработка хранителните елементи са налични от фазата на покълване на семената и се намалява нуждата от торене във фазата на растеж на културите. Контролът на плевелите също е по-лесен и ефикасен.

Спестеното време при използването на сеялката UST, пресметнато в пари вследствие отпадането на подготовката на почвата, без предсеитбена оран и култивиране или дискования, спестява средно около 50% от разходите, направени при традиционния начин на сеитба и около 30% от разходите при сеитба с минимална обработка.

Сеялката UST може да бъде използвана успешно за биопроизводство на зърнени култури, защото улеснява развитието на кореновата система на растенията и защитата на културите от болести е по-лесна.

По този начин става изсяването с UST
По този начин става изсяването с UST
Рама за копиране на терена
Рама за копиране на терена
Сеитба на пшеница със пневматичната сеялка на MaterMacc
Сеитба на пшеница със пневматичната сеялка на MaterMacc