По разпореждане на Десислава Танева инспектират 14 проекта за оборудване и нови атракции

Проверяващи от Министерство на земеделието влязоха в неделя на изненадваща проверка в къща за гости в Лясковец, заедно с медии. Инспекцията е част от кампания на министерството за инспекции на 14 къщи за гости, които искат безвъзмездна помощ за създаване, ново оборудване и атракции в туристическите обекти. 150-годишната къща с басейн в Лясковец е финансирана в предишния програмен период, чрез Местна инициативна група Лясковец - Стражица. Капацитетът и е 19 места и функционира от 2015 г. В момента на проверката в нея имаше 7 гости.

"Ще проверим съответствието на дейностите, които са дадени като проектно предложение с реалността, както и дали къщите за гости са използвани до момента като такива, а не за лични цели", обясни Стефан Спасов, началник на отдел "Водено от общностите местно развитие" към МЗХГ. Той уточни, че при открити нарушения в действащи къщи за гости, които са в период на мониторинг на Програмата за развитие на селските райони, ще се предприемат действия за възстановяване на средствата. "Тези, които вече не са в мониторинг, има разледващи органи, които ще преценят използва ли се къщата или не. И при тези проекти, по които е заявено финансиране за новия период, ще се пристъпи към отказ или ободрение, в следствие на нашите констатации", разясни експертът.

Кокетната база в Лясковец кандидатства с проект за около 100 000 лв. за допълнително оборудване - генератор, помпа за басейна, шезлонги, солари. Финансовата помощ, на която се надяват, е около 70 хиляди лв..

"Къщата е купена 2012 г. Правили сме я с много желание и много любов. Много повече средства сме вложили, отколкото сме получили от Местна инициативна група Лясковец - Стражица. И без тяхната помощ къщата щеше да си функционира, защото аз имах голямо желание, след като се пенсионирам като начална учителка, да се отдам изцяло на нея", каза майката на собственика Димитринка Качамакова.

Тя уточни, че в къщата за гости са вложени около 400 000 лв. лични средства на двамата й синове и инвестицията се изплаща.

"Работим, изрядни сме, нямаме роднини политици. Пплащаме си в данъчната служба всеки месец туристическа такса, така че няма от какво да се притесняваме", допълни жената.

Близо два часа проверяващите лично броиха съответства ли заложеното в проекта оборудване на наличното. Влизаха в стаите, дневната, кухнята, която се захранва с продукти от местно стопанство. Ровиха се в документите за гости, компютърните регистри пет години назад.

"Това което на мен ми направи впечатление, че има доста чуждестранни гости от Португалия, Франция, Румъния. Има месеци с регистрирани около 150 нощувки, което прави по 5 нощувки на ден. Документите са изрядни. Предоставиха ни и такива за платен туристически данък. Къщата е използвана по предназначение, а не за лични нужди. Напълно отговаря като дейности и разходи на Стратегията за местно развитие на МИГ Лясковец-Стражица, към която собствениците са кандидатствали през миналия програмен период и са подали проектно предложение през настоящия", обобщи Спасов.

Около туристическия обект Местната инициативна група планира да развие местен бранд.

Протоколи от проверките на 14-те къщи за гости, заедно с доклади ще бъдат предоставени на ДФ"Земеделие", където предстои одобрението на входираните проекти.

Майката на собственика Димитринка Качамакова
Майката на собственика Димитринка Качамакова
Вдясно говорещият Стефан Спасов
Вдясно говорещият Стефан Спасов