"Лятото е настъпило много отдавна. Юни е най-бурният месец, с най-много валежи. Вали за малко, кратко. От североизток нахлу малко по-хладен въздух и за кратко ще превали. Това ще продължи до вторник. В сряда започва подобрение на времето". Това заяви климатологът доц. Георги Рачев пред Би Ти Ви.

"В петък и събота по всяка вероятност темепратурите на места ще стигнат и 35 градуса - в низинните части са абсолютно възможни. След неделя започва 4-дневен период, в който има лабилизиране на атмосферата, и това ще продължи до към 22-23 юни", обясни той.

Климатологът обясни още, че според американските метеоролози се очаква за лятото с половин - един градус малко по-ниски температури на териоторията на страната ни. 

Западната половина на България през юни с повече валежи от нормалното, а юни е най-валежният месец от цялата година за този район. По морето - нормални валежи и по-малко от нормалното. Лято ще има. категоричен е Рачев.

"Юни е типичен месец, в който сутрин има слънце и от следващата неделя това ни предстои - слънце сутрин, следобед купестодъждовни облаци и на отделни места прегърмявания, превалявания", допълни той.