Това е основно правило при отглеждането им

Бройлерите са много нежни и капризни птици. Пилетата трябва да се хранят разнообразно и пълноценно. Много е важно в дажбите им задължително да се добавя достатъчно количество минерални вещества

Правило номер 1 при изхранването на бройлерите е: за всяка възраст съществува точно определен комбиниран фураж. Най-удобно и ефективно е изхранването на бройлети със специализирани пълноценни сухи комбинирани фуражи. Защото те съдържат всички необходими витамини и минерални добавки. Освен това птиците трябва да имат денонощен достъп до храна и вода.

В зависимост от възрастовия период се използват три типа комбинирани фуражи в следната последователност:

предстартер - от 0 до 8 дни;

стартер - от 9 до 28 дни;

финишер - от 29-ия ден до 6 дни преди клане;

финишер - за 6 дни преди клане.

Предстартерът трябва да е с висока концентрация на хранителни вещества. Да е лесноразтворим във вода и лесно да се хидролизира в стомашно-чревния тракт. В състава му трябва да има продукти с млечен произход, зърно с високо съдържание на редицируеми захари (царевица, пшеница, овес, ечемик), соев шрот и качествено рибено брашно.

Предстартерът се дава веднага след като пилетата се преместят в помещението.

Стартерите за бройлери включват същите съставки като предстартера, но те са в по-друго съотношение и задължително са обогатени с биологично активни вещества. Освен това съдържат и хранителни дрожди, рибено брашно, минерални вещества, хранителни мазнини и др.

Финишерът трябва да осигури висока интензивност на нарастване на пилетата. Към времето на изхранването му храносмилателните органи на пилето вече са развити. Те могат да преработват всички хранителни вещества на фуража при увеличаваща степен на потребението му.

И още нещо много важно: бройлерите трябва да разполагат постоянно с чиста вода за пиене. Водата за тези птици е не по-малко важна от фуража.

Може да се пропусне хранене, но не и поене.

Всяко пиле-бройлер трябва да разполага с 5 см място за хранене
Всяко пиле-бройлер трябва да разполага с 5 см място за хранене
Бройлерите трябва да имат постоянно чиста вода за пиене
Бройлерите трябва да имат постоянно чиста вода за пиене