Една различна градина - Перконис, с вдъхновен, освободен и най-вече отворен към света градинар. За Петър Дочев това не е просто хоби, а начин на живот!

Гергана Младенова, Маргрет Даскалова

С широка усмивка Петър Дочев ни посреща пред читалище "Илия Бешков" - Долни Дъбник. Оказа се, че той и читалището редовно организират изложби на различни теми, а някои дори с благотворителна цел.

Изложбата на ириси се организира за трета поредна година! Думите не стигат да я опишем, а снимките бледнеят в сравнение с реалната картина. Факт е, че тя не отстъпва изложенията с наградите и медалите от голямата чужбина. Единствената разлика е, че беше в българско читалище в дните от 15 до 20 май. Е, да, няма и медали.

Петър Дочев е сложна личност, в която се преплитат художник, творец, колекционер, градинар, цветар, съпруг, баща и още куп позитивни съставки. Първата си растителна колекция започва да събира през 80-те години. Когато кифлата струвала 4 стотинки, той си купувал кактуси за по 4-6 лева. Звучи изумително, но страстта била по-силна от глада. За зла участ (на кактусите, де) се наложило да замине, а колекцията останала при майка му. "Растенията са живи организми и разбират, когато не им отделяш достатъчно внимание. Майка ми се грижеше колкото може, но аз реших и разпродадох каквото можах за смешни пари по онова време", разказва Петър.

Шлифер за две орхидейки

Следващата колекция не закъснява много. Първоначалното вложение е не друго, а шлифер. За онова време орхидеите у нас били дефицитна стока, но нашият герой намерил начин да се сдобие с тях от Русия - разменя много актуален за времето си шлифер срещу две хилави коренчета от така желаното цвете.

За кратко Петър е работил и в Ботаническата градина в София. Неведнъж се налагало да спасяват орхидееното богатство през зимните месеци - просто Академията нямала пари да отоплява оранжериите си. "Не знам жена ми как ме изтърпя. Имах орхидеи в целия апартамент", смее се Петър. Животът на колела се оказва противопоказен и за тази колекция. Затова дарил всички орхидеи от колекцията си на Ботаническата градина.

"Химията" към цветята я има от дете, а моментът за нова колекция назрява през 2013 година, когато в градина Перконис се настаняват първите 80 сорта перуники. Днес на площ от декар и половина има над 200 сорта ириси, 100 сорта хемерокалиси, ароматни лилиуми, пъстролистни хости, интересни божури, катерливи и храстовидни рози, изумителни клематиси и малко по-нетрадиционни растения като роджерсия (Rodgersia), софора (Sophora japonica), вариегатна тръстика (Arundo Donax Variegata), многогодишен лук (Allium cristophii или Звездата на Персия), пъстролистно киви (Actinidia kolomikta), огромни ориенталски макове, текоми и др. Звучи внушително, нали? А има място и за още.

"С първите си ириси се сдобих от градината около езерото Ариана едно време. Тогава нямаше от къде да си купиш. При това положение намираш друг начин, нали? Сега тези 5-6 сорта са из цял Долни Дъбник", признава Петър.

Ирисите и хемерокалисите, както и останалите изброени растения, се отглеждат сравнително лесно. Не изискват кой знае какви специални грижи и могат да остават сами, докато собственикът им отсъства по работа. Това е една от причините Петър да направи поредната си колекция именно с тях. Сега да не си помислите, че градината се гледа сама и той само се хвали с нея. Напротив!

Всяка градина си иска своето!

Особено по време на цъфтеж, когато Петър се бори с голи ръце с бръмбари и охлюви, за да запази цветовете здрави. Педантично етикетира всеки сорт, внимателно избира подходящото време за размножаване, подбира и изпраща посадъчен материал и на други влюбени в цветята. Има и заболявания, но в градина Перконис не се използват отрови.

След като прецъфтят ирисите изпадат в покой. Тогава заболелите листа се прочистват от само себе си - просто вече не са необходими. В градината има хлороза, която е причинена от поливната вода със завишено количество калций. Изглежда обаче, че растенията наистина усещат вниманието и отвръщат така, както умеят най-добре.

Градина Перконис има каталог, който постоянно се обогатява. Годишно Петър заделя за своята колекция 700-800 евро, които влага в закупуването на нови сортове, за да бъде в крак с модните тенденции по света. Да, растенията са вносни. Идват от Германия, Австрия, Чехия, Полша, САЩ и къде ли още не. Български сортове няма и то, не защото Петър не иска да се сдобие с тях, а просто, защото не са създадени. Надяваме се скоро да се похвали и с такива.

Качествен посадъчен материал се предлага само тогава, когато е най-подходящо за успешно прихващане на растенията. Петър държи на качеството и обратната връзка с клиентите си. Казва, че любовта към цветята, както всяка друга любов, трябва да бъде споделена. И именно затова тази година за пръв път отваря "Синята порта" на градината си за посетители.

Това не е бизнес, защото приходите от продажбата на сортови цветя стигат дотолкова, че да се поддържа самата градина. Още повече, че българинът не е много платежоспособен, а за него брадатите ириси са обикновени "патета". Това не е и просто хоби. Това е живот! Поредният начин един творец да изрази себе си, но не на платно, а чрез земята и цветята.

И точно това прави Петър Дочев - твори с растения в Кипър. Там поддържа десет декоративни градини, което е основната му работа. В списъка с живите му творби са включени и няколко градини в София, а тази на "Патиланци" е една от тях. В нея той е засадил едни от първите магнолии за онова време в обществена градина. Скоро ги е проверил. Там са, цъфтят и хубавеят.

Градината е невероятна, а градинарят знае имената на всичките си цветя и говори за тях от сърце. Какво по-хубаво от това да превърнеш страстта си в начин на живот и да създаваш творчество, което с всяка изминала година се променя, расте и се обогатява? Сигурни сме, че не можем да обрисуваме с думи градина Перконис достатъчно добре, затова идете и се уверете сами в красотата ѝ. На фона на напрегнатото и сиво ежедневие тя може да е онзи цветен оазис, който да вдъхнови и вас да творите. Програмата и дните на отворени врати за сезон 2019 са "ПРАЗНИК НА 1000-та ЛИЛИУМА" от 10 до 15 юни и "СЕДМИЦА НА ХЕМЕРОКАЛИСА" през юли.