В полетата на кооперация "Земеделец 93", с. Козловец, община Свищов, коментира ситуацията председателят ѝ Тодор Тодоров

Ваня Велнска

Градушките, които паднаха, и според прогнозите на метеоролозите продължават да са сериозна заплаха за земеделските култури, не подминаха и землищата, които се стопанисват от кооперация "Земеделец 93", с. Козловец, община Свищов.

Имахме лош късмет градушките да паднат на всичките полета, които обработваме, загаснати са абсолютно всички култури, разказва Тодор Тодоров, председател на кооперацията.

Пораженията при някои от тях са много сериозни. На 100% са унищожени насажденията с домати и бостана. При пролетниците също има големи повреди. Слънчогледът беше почти обезлистен, а стъблата на царевицата - прекършени. Добре е, че градушката падна в началните фази от развитието им, и те ще се възстановят. Независимо това обаче ще се отрази на крайните резултати и добивите ще са по-ниски.

Поражения от градушка има и по рапицата. Със сигурност добивът ще се намали поне с 15-20%. И това при положение, че до жътва няма да има сериозни климатични сътресения.

Вследствие очакваните допреди градушките максимални добиви от масладайната култура, те ще се редуцират до малко над 300 кг/дка, прогнозира фермерът.

За съжаление и миналата година, буквално преди жътва, рапичните посеви в стопанството също са бити от градушка, като пораженията са били над 50%.

По принцип кооперацията в Козловец работи повече от успешно и ежегодно отчита много високи производствени резултати

В стопанството отглеждат рапица повече от 10 години, като постигат добиви от 450-470 кг/дка.

Рапицата е най-капризната култура, казва Тодор Тодоров. Неслучайно много колеги я сравняват с болен на легло, който се нуждае от постоянни грижи. Рисковете за културата започват още през есента - ще поникне ли, после през зимата - ще измръзне ли, а през вегетация са ѝ необходими 7-8 растителнозащитни пръскания, и т.н, и т.н, а и жътвата също не е лесна. И въпреки всички тези трудности, накрая културата ти се отблагодарява.

Полетата на кооперацията са еталон за отглеждане на култури, а добивите са едни от най-високите в страната, ако, разбира се, климатичните условия не окажат влияние на крайните резултати Снимка: Ваня Велинска
Полетата на кооперацията са еталон за отглеждане на култури, а добивите са едни от най-високите в страната, ако, разбира се, климатичните условия не окажат влияние на крайните резултати Снимка: Ваня Велинска