Сладостта на плодовете се измерва по скалата на Брикс. Мерната единица - градус на Брикс, показва не само захарното съдържание на водния разтвор, но и количеството на другите твърди частици, намиращи се в него, като например различни аминокиселини, витамини и минерали, подобряващи вкуса и хранителния профил на плодовете.
Колко сладки ще са те, зависи от генетичния им състав, почвено-климатичните условия и момента на беритбата. Ето няколко съвета как да впрегнете всички тези елементи и да постигнете максимални резултати.
1. Разучете добре сортовите характеристики
Някои от класическите сладки сортове пъпеши у нас са:
Победител, Хибрид 1, Хибрид 15, Медена роса, Видински коравци, Десертен 5 и др. Различават се по едрина, ранозрелост, цвят и сочност на плодовото месо, родовитост и устойчивост към стресовите фактори на околната среда.
2. Засейте ги възможно най-рано
Пъпешите се нуждаят от продължителен и топъл вегетационен период. Осигурете им го, като започнете сеитбата, чак когато нощните температури не падат под 12-14°С. Сеитбата може да бъде директно на открито, а можете и да подготвите предварително разсад, който да разсадите веднага щом навън няма опасност от измръзване.
3. Отредете им най-топлото кътче в градината
То трябва да е топло още от ранна пролет, та чак до края на месец септември. Много подходящо място е от южната срана на ограда или стена, която да поема топлината от слънцето и да я връща обратно към растенията.
4. Усилете ефекта на слънчевата радиация
Не можете да промените климата в мястото, където живеете и броя слънчеви дни в годината, но можете да въздействате върху светлинния и топлинния режим на растенията. Това може да стане с използването на черно полиетиленово мулчиращо фолио или прозрачно полиетиленово покритие върху носеща конструкция.
5. Дайте им достатъчно място
Засяването или разсаждането става на гнезда до 3 броя в гнездо. Оптималните разстояния между растенията са 1,5 м на 0,5 м. Оставяйте най-много по 3 плода на растение. Възможно е и вертикалното им отвеждане по здрава мрежа. Така на по-малка площ получавате по-добро огряване от слънцето.
6. Погрижете се за почвата
Захарите са продукт на фотосинтезата. След образуването им в листата, те се насочват към плодовете. Следователно колкото повече и по-здрави листа има едно растение - толкова по-сладки ще са плодовете му. За да стимулирате силния им растеж е нужно да подхраните почвата преди засяване с органична материя - изгнила оборска тор или компост. По време на вегетацията е добре на всеки 3-4 седмици да се прилага и течен органичен тор.
7. Поливайте на често и по много, но не и по време на зреенето
За да поддържат богата и свежа листна маса, пъпешите се нуждаят от много вода. Поливайте така, че да избягвате мокренето на листата, тъй като това е предпоставка за развитието на гъбни болести. По време на последните седмици от узряването излишната вода води до разреждане на захарите в плодовете. Когато те достигнат максималните си размери, намалете подаваното количество вода до само толкова, колкото листата да не повяхват.
8. Откъснете ги в точния момент
Дори и да спазите всички останали изисквания, плодовете няма да са толкова сладки, колкото биха могли да бъдат, ако ги оберете прекалено рано. Точния момент ще ви го подкстажат приятният плодов аромат, лекото омекване на кората и кухият звук при почукване. Ако не усещате голямо съпротивление при откъсването, плодовете са добре узрели.
Съветите подготви Боряна Плашкова
Коментари