Зелените резитби трябва да се прилагат при лозите и асмите през лятото, а някои от тях са задължителни.
Лозата е лиана, а лианите винаги се нуждаят от такава намеса.
Тя им помага да бъдат елиминирани някои от прекалено многото тънки и дълги леторасти, които създават, и които,ако не са увити около подпора, полягат на земята.
Лозата и асмата се нуждаят от човешката намеса и заради това, че могат да направят толкова гъста мрежа от пръчки, че оплитайки се една в друга, да не дадат възможност на растението да даде своите гроздове.
При лозниците всяка година млади леторасти покарват, и то буйно от връхните пъпки на всяка пръчка. Но с това те се отдалечават все повече от основата на главината.
Т.е. стопаните с лозя е редно да контролират растежа на плодните леторасти, защото те ги интересуват.
В по-миналия брой написахме за основните зелени операции през лятото. Остана да ви обясним за тези, които се правят по към есента, и които много стопани правят с мъка, защото им се свиди да късат чепки.
Кога се премахват гроздове и зърна
Не се прави често, но осигурява по-едър плод
Понякога се налага да се отстраняват и цели гроздове, но това се прави по-рядко от хоби лозарите.
Целта е да се подобри качеството, за сметка на по-малоценните чепки.
Извършва се до 10-12 дни след прецъфтяването на ресите и предхожда прореждането на зърната.
Оставят се най-едрите и добре оформени гроздове върху най-силните леторасти, които да бъдат по възможност равномерно разположени по плодните пръчки и телената конструкция.
Всички дребни и недоразвити гроздове, както и разположените на по-слаби леторасти, да се отстраняват.
Прореждането на зърната в гроздовете се извършва 10-12 дни след цъфтежа на лозите, когато те достигат големина на грахови зърна.
Това се прави след премахване на гроздовете. В резултат на прореждането ще видите, че чепките стават по-рехави, а зърната по-едри и сладки.
Налага се прореждане и на някои от листата
Прореждането на листата при лозата се състои в отделяне на известен брой листа, които се намират в основата на леторастите. Тази операция е известна в лозарството от далечното минало.
Прилага се не във всички райони, и не винаги.
Предпочита се в по-северните и по-хладните места, а също и там, където падат повече валежи и има по-голяма облачност по време на узряване на гроздето.
Прави се непременно във влажни години и при буйни лозя.
Така се постига по-добро проветряване и слънчево огряване на гроздето. В резултат на това се осигурява запазването му от гъбните болести, и особено от сиво гниене.
Прореждането на част от листата в основата на леторастите трябва да се прави по към есента, когато по време на узряването на гроздето, падат чести дъждове и съществува опасност от бърза поява на гниене по зърната.
Махат се листата по леторастите, израснали от чепове или от основата на главината - прави се, както при чашовидната резитба, така и при Гюйо.
Отнемат се 5 до 8 листа от основата на леторастите, защото там се задържа по-голямото количество влага от дъждовете.
По леторастите на плодната пръчка при резитба Гюйо се препоръчва да се отстраняват около 5-6 листа - т.е. онези, които се намират в сектора на гроздовете.
Прореждането на листата при десертните сортове има по-голямо значение, тъй като гроздето е предназначено за консумация в прясно състояние и е редно да се запази неговата здравина и трайност по-дълго.
Операцията се препоръчва в дъждовни години по време на узряването.
Коментари