Зелените резитби трябва да се прилагат при лозите и асмите през лятото, а някои от тях са задължителни.

Лозата е лиана, а лианите винаги се нуждаят от такава намеса.

Тя им помага да бъдат елиминирани някои от прекалено многото тънки и дълги леторасти, които създават, и които,ако не са увити около подпора, полягат на земята.

Лозата и асмата се нуждаят от човешката намеса и заради това, че могат да направят толкова гъста мрежа от пръчки, че оплитайки се една в друга, да не дадат възможност на растението да даде своите гроздове.

При лозниците всяка година млади леторасти покарват, и то буйно от връхните пъпки на всяка пръчка. Но с това те се отдалечават все повече от основата на главината.

Премахването на излишни леторасти идруги зелени части облекчава лозите и им дава възможност да плододават по-добре
Премахването на излишни леторасти идруги зелени части облекчава лозите и им дава възможност да плододават по-добре

Т.е. стопаните с лозя е редно да контролират растежа на плодните леторасти, защото те ги интересуват.

В по-миналия брой написахме за основните зелени операции през лятото. Остана да ви обясним за тези, които се правят по към есента, и които много стопани правят с мъка, защото им се свиди да късат чепки.

Кога се премахват гроздове и зърна

Не се прави често, но осигурява по-едър плод

Понякога се налага да се отстраняват и цели гроздове, но това се прави по-рядко от хоби лозарите.

Целта е да се подобри качеството, за сметка на по-малоценните чепки.

Извършва се до 10-12 дни след прецъфтяването на ресите и предхожда прореждането на зърната.

Оставят се най-едрите и добре оформени гроздове върху най-силните леторасти, които да бъдат по възможност равномерно разположени по плодните пръчки и телената конструкция.

Всички дребни и недоразвити гроздове, както и разположените на по-слаби леторасти, да се отстраняват.

Прореждането на зърната в гроздовете се прави 10-12 дни след цъфтежа на лозите, когато те достигат големина на грахови зърна. Видно е и до какво се стига, когато това не се прави. Освен това се прилага и премахване на цели клонове от чепките, когато те са много тежки и сгъстени и зърната не могат да растат спокойно.
Прореждането на зърната в гроздовете се прави 10-12 дни след цъфтежа на лозите, когато те достигат големина на грахови зърна. Видно е и до какво се стига, когато това не се прави. Освен това се прилага и премахване на цели клонове от чепките, когато те са много тежки и сгъстени и зърната не могат да растат спокойно.

Прореждането на зърната в гроздовете се извършва 10-12 дни след цъфтежа на лозите, когато те достигат големина на грахови зърна.

Това се прави след премахване на гроздовете. В резултат на прореждането ще видите, че чепките стават по-рехави, а зърната по-едри и сладки.

Налага се прореждане и на някои от листата

На тази снимка погледнете внимателно листата - много са и пречат едно на друго за по-доброто проветряване и слънчево огряване на гроздето
На тази снимка погледнете внимателно листата - много са и пречат едно на друго за по-доброто проветряване и слънчево огряване на гроздето

Прореждането на листата при лозата се състои в отделяне на известен брой листа, които се намират в основата на леторастите. Тази операция е известна в лозарството от далечното минало.

Прилага се не във всички райони, и не винаги.

Предпочита се в по-северните и по-хладните места, а също и там, където падат повече валежи и има по-голяма облачност по време на узряване на гроздето.

Прави се непременно във влажни години и при буйни лозя.

Така се постига по-добро проветряване и слънчево огряване на гроздето. В резултат на това се осигурява запазването му от гъбните болести, и особено от сиво гниене.

Прореждането на част от листата в основата на леторастите трябва да се прави по към есента, когато по време на узряването на гроздето, падат чести дъждове и съществува опасност от бърза поява на гниене по зърната.

Махат се листата по леторастите, израснали от чепове или от основата на главината - прави се, както при чашовидната резитба, така и при Гюйо.

Отнемат се 5 до 8 листа от основата на леторастите, защото там се задържа по-голямото количество влага от дъждовете.

По леторастите на плодната пръчка при резитба Гюйо се препоръчва да се отстраняват около 5-6 листа - т.е. онези, които се намират в сектора на гроздовете.

Отстраняването на по-големите листа, които засенчват новите малки чепки е много полезно
Отстраняването на по-големите листа, които засенчват новите малки чепки е много полезно

Прореждането на листата при десертните сортове има по-голямо значение, тъй като гроздето е предназначено за консумация в прясно състояние и е редно да се запази неговата здравина и трайност по-дълго.

Операцията се препоръчва в дъждовни години по време на узряването.