Защо лозите не виреят без зелените резитби

28 май 2019
В лозята
33039
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Зелените резитби трябва да се прилагат при лозите и асмите през лятото, а някои от тях са задължителни.

Лозата е лиана, а лианите винаги се нуждаят от такава намеса.

Тя им помага да бъдат елиминирани някои от прекалено многото тънки и дълги леторасти, които създават, и които,ако не са увити около подпора, полягат на земята.

Лозата и асмата се нуждаят от човешката намеса и заради това, че могат да направят толкова гъста мрежа от пръчки, че оплитайки се една в друга, да не дадат възможност на растението да даде своите гроздове.

При лозниците всяка година млади леторасти покарват, и то буйно от връхните пъпки на всяка пръчка. Но с това те се отдалечават все повече от основата на главината.

Т.е. стопаните с лозя е редно да контролират растежа на плодните леторасти, защото те ги интересуват.

В по-миналия брой написахме за основните зелени операции през лятото. Остана да ви обясним за тези, които се правят по към есента, и които много стопани правят с мъка, защото им се свиди да късат чепки.

Кога се премахват гроздове и зърна

Не се прави често, но осигурява по-едър плод

Понякога се налага да се отстраняват и цели гроздове, но това се прави по-рядко от хоби лозарите.

Целта е да се подобри качеството, за сметка на по-малоценните чепки.

Извършва се до 10-12 дни след прецъфтяването на ресите и предхожда прореждането на зърната.

Оставят се най-едрите и добре оформени гроздове върху най-силните леторасти, които да бъдат по възможност равномерно разположени по плодните пръчки и телената конструкция.

Всички дребни и недоразвити гроздове, както и разположените на по-слаби леторасти, да се отстраняват.

Прореждането на зърната в гроздовете се извършва 10-12 дни след цъфтежа на лозите, когато те достигат големина на грахови зърна.

Това се прави след премахване на гроздовете. В резултат на прореждането ще видите, че чепките стават по-рехави, а зърната по-едри и сладки.

Налага се прореждане и на някои от листата

Прореждането на листата при лозата се състои в отделяне на известен брой листа, които се намират в основата на леторастите. Тази операция е известна в лозарството от далечното минало.

Прилага се не във всички райони, и не винаги.

Предпочита се в по-северните и по-хладните места, а също и там, където падат повече валежи и има по-голяма облачност по време на узряване на гроздето.

Прави се непременно във влажни години и при буйни лозя.

Така се постига по-добро проветряване и слънчево огряване на гроздето. В резултат на това се осигурява запазването му от гъбните болести, и особено от сиво гниене.

Прореждането на част от листата в основата на леторастите трябва да се прави по към есента, когато по време на узряването на гроздето, падат чести дъждове и съществува опасност от бърза поява на гниене по зърната.

Махат се листата по леторастите, израснали от чепове или от основата на главината - прави се, както при чашовидната резитба, така и при Гюйо.

Отнемат се 5 до 8 листа от основата на леторастите, защото там се задържа по-голямото количество влага от дъждовете.

По леторастите на плодната пръчка при резитба Гюйо се препоръчва да се отстраняват около 5-6 листа - т.е. онези, които се намират в сектора на гроздовете.

Прореждането на листата при десертните сортове има по-голямо значение, тъй като гроздето е предназначено за консумация в прясно състояние и е редно да се запази неговата здравина и трайност по-дълго.

Операцията се препоръчва в дъждовни години по време на узряването.

Още от В лозята
0

Сиво гниене се проявява чак до прошарване и узряване на гроздето. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се обелва. При влажни условия, каквито настъпиха,

0

Честите обработки помагат много Многогодишните плевели са сериозен проблем в лозето. Борбата с тях в лозето е и значително по-трудна от тази с едногодишните.

0

Остава на първо място като икономически най-важния неприятел на лозата Ако гъсениците от първо поколение не са нагризали цветните бутони или разклоненията на ресите по лозите ви, не се радвайте.

0

Няколко основни грижи Почвата трябва да се държи чиста от плевели през този летен месец. Леторастите от плодните пръчки, които растат буйно и достигат най-горния тел трябва да се прекършат.

0

И техните белези и качества Най-напред директните сортове са били разпространени в Америка - такива са т.нар. стари директни сортове, като Отело, Ноа, Изабела и др.

Последни новини
0

То ще бде облагано с по-висок ДДС, заради граждански натиск Държавната дума обещава да направи законопроект за премахване на преференциалното данъчно третиране на палмовото масло.

0

Когато температурата се покачи над 22 градуса, на кокошките вече им е некомфортно. Те намаляват потреблението на фураж, спират да снасят, лежат с разтворени крила,

0

Ако сте почитател на оригиналните ястия и необичайни комбинации, тази салата със сигурност ще ви хареса. Необикновеното тук е комбинацията на рулца от раци и колбас.

0

Според последни данни биоземеделието напредва Равнището на бедност в селските райони на общността е продължило да спада, а през 2016 г. и 2017 г. ръстът на биоземеделието е напреднал и е достигнал

0

0 Когато маточниците в производствена единица са прекалено много, това ще доведе до по-лошото им подхранване и отглеждане. А оттам и до по-малки и по-лошо продуктивни майки.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

55 концерта ще има това лято в културния афиш на Столичната община, обяви кметът Йорданка Фандъкова, която представи програмата за събитията със свободен достъп през сезона. “Имаме мисията да развием културните пространства в града, защото културата е неизменна част от образованието”, подчерта Фандъкова.

Слагайте чаршафите в хладилника преди секс Hапоследък е много модерно за всичко да е виновно глобалното затопляне. И всяко нещо, което бележи негативна тенденция, да се обяснява с климатичните промени. Сексът не прави изключение особено през лета като последните години, когато се редуват много горещи дни с локални бури.

Фермерски пазари, на които производители предлагат храни от животински произход, се спират. Кашкавал, кайма, месо, сирене и т.н. ще може да се купуват само от магазини. Това са нови мерки, които се предприемат за ограничаване на африканската чума по свинете. Вирусът се предава лесно - чрез опаковки, оборудване, дрехи и други.