Хранене на млекодайни крави през преходния период

23 май 2019
Животновъдство / Полезни съвети
6831
 

Тодор Арбов, Международен експерт по говедовъдство

Преходният период обхваща времето между 60 дни преди и 60 дни след отелването. Най-критичното време в този период е 21 дни преди и 21 дни след отелване.

Правилното хранене и управление по време на преходния период има решаващо въздействие върху приема на сухо вещество (ПСВ/DMI). ПСВ е основен фактор, влияещ както върху производството на мляко, така и върху промяната на телесното тегло в ранната лактация.

По-висок ПСВ по-рано в лактацията намалява времето, през което кравите са в отрицателен енергиен баланс. Минимизирането на продължителността и степента на отрицателния енергиен баланс оказва положително въздействие върху възпроизводството.

Правилното хранене през преходния период намалява до минимум риска от метаболитни нарушения в началото на лактацията.

СУХОСТОЙ

Кравите трябва да са в добра кондиция в момента на пресушаването. По петобалната скала (1-много слаби; 5-много дебели) идеалната оценка трябва да е 3.50 – 3.75. Крави с оценка под 3.00 и над 4.00 са проблемни, тъй като през сухостоя практически не разполагаме с възможност за промяна на кондицията. Кравите в слаба кондиция имат понижена млечна продуктивност и ниски енергийни резерви, недостатъчни за ефективно възпроизводство. Кравите в свръхкондиция имат намален апетит и са предразположени към кетоза, трудни отелвания, задържане на плацентата, метрити и кисти на яйчниците.

Продължителността на сухостойния период трябва да е в рамките на 45-60 дни. Сухостоен период извън тези граници е свързан с понижена млечна продуктивност и метаболитни проблеми в началото на лактацията.

Задължително е храненето с две различни дажби по време на сухостоя.

През първите 40 дни (ранен сухостой) дажбата е с ниска енергия и нисък протеин. Приемът на суховещество е 1.8-2.0% от живото тегло или за 600 кг крава - 11-12 кг, в зависимост от качеството на грубите фуражи. Трябва да се избягва храненето с царевичен силаж с високо съдържание на зърно, за да се намали общата енергия на дажбата. По принцип концентрирани фуражи през този период не се включват в дажбата. При необходимост е възможно даването на концентрирани фуражи с високо съдържание на протеин за достигане на необходимото ниво на суровия протеин в дажбата.

През следващите 20 дни дажбата е с повишена енергия – храни се с около 50% от зърното, което ще бъде включено в дажбата след отелването – примерно 3.0-3.5 кг на ден. Желателно е съставът на дажбата през късния сухостой да е максимално близък до този на дажбата след отелването, особено що се отнася до грубите фуражи. Целта е подготовката на микрофлората в търбуха за дажбата след отелването.

Съдържанието на суров протеин и в двете сухостойни дажби е ограничено до 12-14% от сухото вещество, в зависимост от качеството на протеиновите източници. Отклонения в нивото на протеиновото хранене водят до забавено развитие на новороденото теле или до телета с големи размери и трудни отелвания.

Желателно е през целия сухостоен период кравите да имат свободен достъп до ливадно сено. Тази мярка поддържа търбуха пълен и не позволява свиването му под натиска на растящото теле. Свиването на тъбуха по време на сухостоя увеличава риска от превъртане на сирищника и води до намаляване на приема на сухо вещество през първата седмица след отелването, както и свързаните с него ниска продуктивност и метаболитни нарушения.

И в двете сухостойни дажби се изключват минералните добавки (сол, сода бикарбонат и т.н.). Излишъкът на минерали води до нарушаване на катионово-анионовия баланс в организма и увеличава риска от млечна треска.

За ограничаване на риска от млечна треска след отелването съдържанието на калций в дажбата по време на сухостоя трябва да се ограничи. Това обикновено се постига чрез даване на минерални добавки специализирани за сухостойни животни, и ограничаване или дори и изключване на люцерната,която има повишено съдържание на калций.

Голяма грешка е храненето на крави през късния сухостой с дажба за лактиращи крави.

РАННА ЛАКТАЦИЯ

Приоритетите за формулиране на дажбата включват:

• задоволяване на минималните изисквания за влакнини и протеини,

• осигуряване на висока енергийна плътност в дажбите

• балансиране на въглехидратните и протеиновите фракции за приема на сухо вещество.

Делът на концентрираните фуражи в сухото вещество трябва да е 45% (максимум 50%). При по-високо концентратно хранене киселинността на търбуха се увеличава и организмът изпада в състояние на субклинична ацидоза и свързаните с нея ниска млечна продуктивност, ламинити, мастити и метрити. Друг фактор за избягване на субклинична ацидоза е размерът на частиците в дажбата. Намаленият размер на частиците води до намаляване на преживянето и слюноотделянето и увеличава риска от субклинична ацидоза. Влажността на дажбата трябва да е 55% (минимум 50%).

При по-суха дажба намалява апетита на кравите. Съдържанието на суров протеин в сухото вещество е 16-17% в зависимост продуктивността и качеството на протеиновите източници.

Особено внимание трябва да се обърне на евентуалния недостиг на протеин в дажбата, който е свързан с ниска млечна продуктивност. Кравите могат да компенсират ниската енергия в дажбата чрез използване на мастните си резерви резерви, но недостигащият протеин не може да се набави по подобен начин.

Още от Животновъдство / Полезни съвети
0

Кравите със заболявания на вимето трябва веднага да бъдат изолирани от общото стадо и да започне лечението им, напомнят експерти от AgroTimes. При липса на отделно помещение за изолация болните

0

В периода между две партиoи птици почистването на поилната система включва редица технологични стъпки, напомнят експерти от AgroTimes. Проверете дебита на водата в поилната система и резервоарите и

0

Стандартите за хранене на нерезите се контролират от 27-30 индикатора. Според една от тези норми по време на интензивния растеж подрастващите нерези се нуждаят от  22,2 MJ обменна енергия и 1,

0

Буферната паша е комбиниран вариант на хранене, който съчетава поддържането на пасища със задължително изхранване на обемисти фуражи: силажи, продукти от преработката на захарни изделия и от

0

Един от важните генетични фактори, влияещи на показателите на съдържание на протеин, е ценността на майката по този признак. Особено актуален е този въпрос във връзка със селекцията на нови млечни

Последни новини
0

Фермерите, занимаващи се с промишлено свиневъдство в Тайланд, събират пари, за да изкупят всички свине от задния двор и от дребните стопанства с ниско равнище на биосигурност в провинциите по

0

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

0

Причината е в климатичните промени Заради своята кремообразна текстура кокосът често се използва от производителите като заместител на млечните продукти.

0

Стопанство от 14 000 м2 ще бъде открито в югозападната част на Париж в началото на следващата година Нова ферма на покрив в Париж ще бъде най-голямата по рода си в света, пише Гардиън.

0

И в градината, както и при съхранението Ако има условия на висока влажност, по зелето се появява сиво гниене. Болестта може да се наблюдава както в градината, така и по време на съхранението му.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

29-ият Международен бирен фестивал в Циндао ще бъде закрит в неделя, информира bulgarian.cri.cn. Създаден през 1991 г., той е известен като „азиатския Октобърфест" и е най-големия в Азия. Той е едно от най-привлекателните за туристите събитие в Китай. Близо 300 000 души са участниците в тазгодишния фестивала, който започна на 26 юли

Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд, съобщи на сайта си Министерството на финансите. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. На 13.08.2019 г. арбитражният трибунал постанови решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43

Където да отидат - и на улицата, и във влака, и в метрото или в трамвай, трима мъже чуват все един и същи въпрос към тях: “Какво ще е времето утре?” И тримата винаги се усмихват, спират се и веднага започват много професионално да обясняват. Не, те не са професионални синоптици, а водещи на прогнозата за времето