Заплождането на свинете веднага след опрасване е неуспешно. Това е така, защото отнема известно време за инволюцията на гениталиите, като процесът отнема минимум три седмици.

Поради това не се препоръчва заплождането на свинете да става не по-рано от 3 седмици след опрасването. Обикновено следващото заплождане се извършва ппериода 26-60 дни след раждането.

В следродилиня период е важно да не се допусне инфекция на пикочните пътища на свинята, която може да възникне в комбинация от различни фактори, присъщи за съвременните технологии в свиневъдството.

По това време е важно да се следи състоянието на млечните жлези - те трябва да се измиват с топла вода.

Използването на антисептични и антимикробни средства и стерилни ръкавици от персонала е водещ фактор за предотвратяване на усложнения.

Също така следва да се обърне внимание на мерките за борба с животните и ветеринарните мерки за предотвратяване на инфекциозни усложнения след опрасване. За да направи това, фермата трябва да има график за превантивни ваксинации и изследвания. Резултатите от тези мерки трябва да бъдат внимателно документирани и, ако е необходимо, да се предоставят на ветеринарната служба.