Ниското съдържание на мазнини в кравето мляко обикновено говори за ниски равнища на влакнини в дажбата й.

В началото на лактационния период е трудно да се определят отклоненията от стандартите, тъй като през този период поради използването на мастните резерви от организма, съдържанието на мазнини в млякото може да се промени и тогава това се обяснява с физиологичните характеристики.

Затова през този период трябва да осигурите на кравите високо енергийно равнище на дажбата, както и минимално ниво на киселинно-детергентни влакнини (КВД). Апетитът на кравата изостава от потенциалната й способност да произвежда мляко и съотношението между неговия размер и добива на мляко е много ниско.

Учени са установили, че минималното съдържание на КДВ в диетата на лактиращите крави трябва да съответства на 19-21% от сухото вещество.

Равнището на неутрално-детергентните влакна в диетата на крави в началото на лактационния период трябва да съответства на 27-30%. Най-малко 75% от общия брой на неутрално-детергентните влакнини трябва да идват от груб и сочен фураж.

Млечната производителност и храносмилателните процеси при кравата са свързани и до голяма степен зависят от съдържанието на хранителния режим на структурни и неструктурни въглехидрати.