Вятърът, утайките и промишленото земеделие ускоряват ерозията на почвите и трябва да бъдат ограничени, защото светът ще бъде изправен пред катастрофична загуба на реколта от земеделски култури и екосистемни функции.

"Негативните последствия от ерозията на почвите стават все по-очевидни, а това прави необходимостта от съвместни действия е все по-актуална" , каза днес земестник генералния деректор на ФАО по климага и природните ресурси Мария Хелена Семедо, която откри тридневен глобален симпозиум по проблема с ерозията на почвите в Рим, Италия.

"Ние знаем как да решим този проблем - каза тя. - Предпазването на почвите от ерозия с помощта на образованието, повишаването на осведомеността и конкретни действия по места са най-добрият начин да опазим здравето на почвите. Това ще ни помогне да постигнем целите в областта на устойчивото развитие."

По думите на Семедо, днес всеки пет секунди ерозират почви на територия колкото едно футболно игрище и планетата е на път над 90% от почвите й да деградират.

Ерозията на почвите, вследствие на интензивното земеделие, дълбоката обработка, сеитбата на монокултури, прекалената паша в животновъдството, разрастването на градовете, обезлесяването, а също и промишлената дейност и откритото добиване на материали, може да предизвика загуба на 50% от реколтата, добави тя.

На 20-те сесии на симпозиума ще се изкажат учени, фермери правителствени чиновници и дори космонавт, който ще опише как изглежда ерозията на почвите от Космоса.